Русенци почетоха Богоявление

1

Русенци почетоха Богоявление.

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев участва в традиционния Богоявленски водосвет.

В словото си към гражданите и гостите на града той отбеляза „Всички ние днес сме се събрали тук, като участници в Богоявленския водосвет, който е олицетворение на единството на вярата, държавата и армията“.

Г-н Колев сподели и част от историческата фактология, свързана с ритуала. Сред фактите, които посочи бяха, че в България този ритуал се прилага с приемането на християнството след 855 година и се е извършвал през цялата история на българската държавност.

В историята е известна битката при Тревненския проход през 1190 година, една от първите години на утвърждаване на Втората българска държава, в която цар Иван Асен I побеждава войските на император Исак I Ангел. Това събитие е отразено от византийски хроникьор по следния начин: “Бъл­гар­с­ко­то пле­ме се въз­гор­дя­ло, по­не­же спе­че­ли­ло го­ля­ма пляч­ка, а съ­що та­ка и най-цен­ни­те им­пе­ра­тор­с­ки зна­ци... и са­мия им­пе­ра­тор­с­ки кръст. Ма­кар един от све­ще­ни­ци­те да го бил хвър­лил, те го на­ме­ри­ли в ре­ка­та. Той бил нап­ра­вен от зла­то, а в сре­да­та си имал час­ти­ца от све­то­то дър­во, на ко­е­то бил при­ко­ван Хрис­тос“.

Именно този кръст е използван през всичките години на съществуването на Втората българска държава при провеждането на ритуала в старопрестолната столица Велико Търново – на брега на р. Янтра. Този ритуал е съпътствал българската войска в героичните й победи по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Днешният почит към този ритуал продължава да символизира единството на вяра, държава и армия!“ допълни още той.

Заместник областният управител се обърна към присъстващите офицери, сержанти и войници с думите „Гответе се упорито и всеотдайно да оправдаете очакванията на гарант и защитник на териториалната цялост и държавността и носете в сърцето и душата си вярата, смелостта, храбростта и жертво готовността на нашите предци.“

Също така той поздрави жителите и гостите на Русе, като отправи пожелания да пазим вечна признателност и благодарност към готовността за саможертва на поколения български войници, загинали за вярата и държавата България!

Традиционно, началото на тържествата по повод Йордановден започна със сутринна литургия в катедрална храм „Света Троица“, последвана от литийно шествие до понтона под хотел „Рига“, където се състоя и официалната част. Тя включваше още приемане на войсковия строй от началника на гарнизона и извършване на водосвет от  Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум.

Кулминацията на честванията беше ритуала по хвърляне и изваждане на кръста от р. Дунав, като пръв сред смелите мъже се оказа  23 годишният Пламен Атанасов.

Заместник областният управител го награди с икона, изобразяваща Св. Богородица Троеручица, като в двата долни края бяха изобразени Св. пророк Йоан Кръстител и Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

От своя страна кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов му връчи хавлия и парична награда, Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче. Тази година, желаещите да извъдят първи кръста от ледените води на р. Дунав при Русе бяха общо 16.

Сред присъстващите бяха още народният представител от 19 МИР д-р Андриан Райков, председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, заместник-кметът на община Русе по устройство на територията г-н Димитър Наков, общински съветници, началникът на Военното окръжие в Русе полковник Цанко Недев, неговия заместник майор Васил Петров, командирът на Военно формирование 32420 майор Павлин Илиев и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари