Русенци отбелязаха 6 май

0

Областният управител Анатоли Станев изрази благодарност и почит към всички войници, сержанти и офицери, които бдят над мира и сигурността на Отечеството

Имайте дръзновението на онези будни наши съграждани, прославили града ни по цял свят. Бъдете достойни техни последователи, преодолявайте всяко предизвикателство и не позволявайте трудностите да ви разколебаят – нашите деди не позволиха, те съграждаха стъпка по стъпка и доказаха, че Русе може да е един наистина европейски град, град на способните и устремените към по-добро. Сега ние сме тези, които трябва да продължим тяхното дело! Сигурен съм, че можем!“, с тези думи областният управител Анатоли Станев се обърна към русенци по случай празника на града и Деня на храбростта по време на днешната церемония, организирана от Община Русе. „Днес ние свеждаме глава пред хилядите българи, пожертвали живота си в името на свободата и независимостта на родината, на това да бъдем наравно с останалите европейски държави и да можем с гордост да изричаме името България. Под нашите бойни знамена винаги са заставали достойни и храбри българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за народа моменти. Хора с непримирима воля, хора мъдри и решителни, знаещи и можещи. Затова техните завети продължават да бъдат най-красноречивия урок по родолюбие. Необходими са ни ясни и отговорни позиции – такива, каквито могат да бъдат изпълнени, а не само обещани. От нас зависи как ще приложим тези поуки и ще имаме ли смелостта да бъдем доблестни последователи на предците си. Тези уроци са основата, върху който трябва да градим съвременна България!“, каза още Станев и допълни, че заедно ще превъзмогнем всяка трудност, без изключение, защото историята ни задължава, а и ние носим храбростта на тези преди нас, борили се, за да можем тук и сега да се изправим гордо, и да се наречем българи. Той изрази благодарност и почит към всички войници, сержанти и офицери, които бдят над мира и сигурността на Отечеството.

Честит празник, русенци! Нека имаме волята и силата да побеждаваме и да осъществяваме промяната в името на по-доброто ни утре! Нека бъдем по-уверени в решенията си, по-смели в действията си и по-добри! Нека доблестта и неустрашимостта бъдат наш постоянен спътник! Честит Ден на храбростта и Българската армия! Да бъде мир!“, написана във Фейсбук профила си парламентарният секретар на Министерството на транспорта и съобщенията Синан Хебибов, който също беше сред гостите на тържествата.

Слова произнесоха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. „Храбростта не е вродена и не е присъща за всички хора, храбростта не е по рождение. Храбростта за разлика от смелостта се развива, когато човек има кауза, за която да вложи цялото си същество, всичко, което е, да жертва своя делник, нормалния си начин на живот и дори живота си. Нашите деди са били храбри и затова днес ние се наричаме българи, говорим на български език, спазваме нашите традиции и стоим на тази земя. Наше призвание е да защитим не само земята си, но и нашите традиции и бит – всичко, което ни прави българи, една общност – единна и силна“, каза в приветствието си кметът Милков. Той добави още, че интересът на България, а не на други сили трябва да е водещ. Кметът Милков заяви още, че нашият град е толкова силен, колкото сме силни всичко заедно.

От своя страна председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев пожела Свети Георги Победоносец да закриля града ни и жителите му. „В дни на несигурност всички ние гледаме с още по-голямо уважение на нашите въоръжени сили, които съм убеден, че и занапред ще осигурят спокойствието, живота и здравето на българите“, каза още Пазарджиев.

По традиция празникът започна с приемане на почетния караул от началника на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Водещ на събитието бе Венцислав Петков, а присъстващите имаха възможността да чуят и рецитал на стихотворението „Новото гробище над Сливница“.

Сред официалните гости бяха народни представители, представители на Община Гюргево, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, общественици от Русе и региона, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. На събитието присъстваха още началникът на Военно окръжие – I степен Русе полковник Цанко Недев, както и неговият заместник подполковник Васил Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари