Русенци отбелязаха 120 години от гибелта на Гоце Делчев

0

За първи път бе показана възстановка, свързана с част от живота на воеводата

В знак на признателност и по повод 120-ата годишнина от гибелта на революционера и войводата Гоце Делчев заместник областният управител Детелина Ачева поднесе цветя пред паметника на националния герой в Русе.

Прекланяйки се днес пред паметта и делото на Гоце Делчев, нека не само да сведем глава и запазим минута мълчание, а да си припомним за автентичния, неподправен български патриотизъм. Истинското родолюбие се измерва с делата и тяхното достойнство, защото да си добър българин означава преди всичко да си отговорен към обществото“, каза заместник областният управител по време на церемонията, организирана от Община Русе, Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“, Народните читалища „Гоце Делчев 2009“ и „Стефан Караджа 2018“.

Вярата в съхранението на националната идентичност и надеждата за справедливост са истинското кредо на борещите се за благополучието на народа си. Това ни учи да сме съпричастни към всичко, което става в родината ни и да сме активни в гражданската си позиция“, сподели още Ачева. Тя отправи и апел да не позволяваме преиначаването на историческите факти, защото издевателствата над историята единствено разделят нациите и създават предпоставки за напрежение.

За първи път от Регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“ показаха и историческа възстановка, свързана с част от живота на воеводата. Програмата включваше още изпълнения на „Къде си, вярна ти, любов народна“, „Моя страна, моя България“, както и „Зайди, зайди ясно слънце“.

Слово произнесоха още кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Заупокойна молитва бе отслужена от отец Георги от църквата „Свето Възнесение“. На събитието присъстваха десетки русенци, както и народният представител Златан Златанов. В инициативата участие взеха и ученици от Младежкия гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Във възстановката участваха и представители на клуб „Родолюбие“ към Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Припомняме, че на 3-ти срещу 4-ти май 1903 година четата на ВМОРО на път за среща с ръководителите на Серски революционен окръг е обкръжена и при опит да я изведат от селото Гоце Делчев и Димитър Гущанов падат убити. Каквото и да бъде казано за дейността на Гоце Делчев ще бъде малко. Благодарение на усилията му ВМОРО се сдобива със своя четнически институт, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Той остава завинаги в сърцата на македонските българи.

С убийството му България губи един от своите най-значимите революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Най-кратката характеристика, с която повечето историци го описват, е водач на поробените българи извън пределите на днешна България.

Паметта на воеводата беше почетена и от патриотични организации.

Един от неговите най-далновидни цитати: „Трябва да се надяваме само на себе си, само на своите гърди и мишци, само на своята воля и сила.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Марияна
    Улиците разкопани, тротоарите разбити, тревните площи неокосени, детските площадки тънат в мръсотия, а те си правят селфи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари