Русенци могат да кандидатстват за военна служба в доброволния резерв

2
Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст
Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст Снимка: Фейсбук

Кандидатите подават заявления във Военно окръжие I степен - Русе

Започна третия прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв. Това стана ясно от среща между областния управител Анатоли Станев и началника на Военно окръжие I степен - Русе подполковник Васил Петров.

Със заповед на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов от 7 март тази година са обявени 250 вакантни длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв. 90 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в град Велико Търново.

Други 60 места са предвидени за длъжността „младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана“ – във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен. Останали 100 свободни позиции са за длъжността „младши изпълнител“ във военно формирование 22160 в град Плевен.

Кандидатите подават писмени заявления чрез военните окръжия, като тези с постоянен адрес в област Русе могат да подават документи всеки делничен ден от 08:30 до 16:30 часа във Военно окръжие I степен - Русе, намиращо се на ул. „Княжеска” № 8. Крайният срок за кандидатстване е 28 април. Заявленията трябва да бъдат придружени и от всички изискуеми документи, упоменати в заповедта на министър Стоянов, която може да бъде прочетена на следния уеб адрес:

https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2023/20230307_ОХ194.pdf

За длъжностите могат да кандидатстват пълнолетни български граждани, които отговарят на изискванията на чл. 59б от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие. Комисия извършва оценката, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за военна служба и психологическата пригодност. Срочната служба в доброволния резерв включва последователно преминаване през следните три етапа - начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили.

За времето на срочната служба в доброволния резерв резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание. След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба, ако отговарят на изискванията.

Съгласно заповедта на министъра, срочната служба в доброволния резерв ще започне от 07 септември 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Ко?
    " Минималното изискване за образование е основно." ?!? Вие сериозно ли? За „младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана“?!?! Ще дадете гаубица в ръцете на циганин? Че той ще гръмне първо къщата на шурея си, че прави секс със сестра си. То, при тоя етнос е така. Те са като хамстери в аквариум, кой с когото му падне.
  • 0
    5
    Хайде, хайде
    И да започне истерията .... СЕГА! Никой, никого не готви за война. Нямаме ресурс/човешки/ за това. Доброволен резерв означава, че се набират метачи на плацове, миячи на чинии в столовите и т.н. Изобщо длъжности, които мързеливите ни военни не искат да изпълняват. Как си я представяте български военен да тръгне да си рискува и косъм от главата за да защитава коптора-панелка в който живее преждевременно затлъстялата му жена и дечица-олигофренчета? Противно на разпространеното мнение, военните ни не са тъпи. Сигурна заплата на датата, ранна пенсия, сума облаги и нулев риск. Просто са мързеливи и вървят по пътя на минималното съпротивение. И животеца им минава безметежно.
  • 23
    4
    Юруш
    Най-сетне русофобите имат шанс да се докажат. Че само с боядисване на паметници и лаене пред портите изглеждат смешно.
  • -2
    3
    От запаса
    Боровския Симеон жена му ще го уреди да стане аскер, защото приказката и минава пред шефа Петров
  • 11
    2
    БЪЛГАРИН
    Кога ще нападаме украина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари