Пенчо Милков сезира МОСВ за нежеланието на русенци да бъде изграден инсинератор в Гюргево

6
Ще бъде изпратено и писмо на румънски език до министерството на околната среда на северната ни съседка
Ще бъде изпратено и писмо на румънски език до министерството на околната среда на северната ни съседка Снимка: Фейсбук

Ще бъде изпратено и писмо на румънски език до министерството на околната среда на северната ни съседка

Кметът на Русе Пенчо Милков изпрати на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов подписка „против“ с участието на близо 1700 граждани и още над 40 становища относно инвестиционното предложение за изграждане на инсинератор за болнични отпадъци в съседния румънски град Гюргево.

В своето становище от 21 август кметът посочи, че компетентният орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст е самият министър, и изрази загриженост за възможните въздействия върху околната среда и здравето на хората.

Пенчо Милков призова русенци да бъдат активни и да изпратят своите становища до МОСВ в указания от министъра срок - 25 август.

Така в последните дни гражданите изразиха масово несъгласието си с проекта в социалните мрежи и деловодствата на институциите. Организирана беше и гражданска подписка.

Моля да вземете под внимание гражданското недоволство и несъгласието на всички с горепосочения проект, за да бъдат уведомени румънските власти и институции, и МОСВ да защити здравето и живота на русенци чрез всички подходящи мерки, предвидени в закона и международните договори”, се казва в писмото на кмета. В приложение Милков изпрати всички входирани към местната администрация писма и 1697-те подписа на граждани, обявили се против, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Предстои писмото да бъде преведено на румънски език и изпратено и до румънското министерство на околната среда.

Винаги съм подкрепял гражданската инициатива и енергия, защото най-голямата болест е липсата й. Напоследък съм имал много пъти чувството, че ни липсва тази гражданска енергия, дори агресия, дори гняв. Радвам се, че сега я виждам. Не ме притеснява, че често пъти се насочват и срещу нашата институция. Напротив, това е полезно за развитието на страната и на Русе“, заяви по-рано Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    18
    До №17
    Г-жо или Г-не. Във Вашите коментари 14 и 17, звучите така, сякаш всяка вечер постилате чаршафите на Осеменителя.Не глсувайте за него, подкрепям Ви. И Ви пожелавам Кекса, който готвите с господина да Ви е вкусен, и да не Ви хванат пак, като Кабинетната Афера. И за да бъдем "екзактни": не съм споменавал имената, които цитирате.Не са ми познати тези Високопоставени може би личности.
  • 0
    17
    До №16
    Хаха, искрено ме развеселихте. Уви, разочарованието Ви е в две посоки - 1. не съм Василена, 2. не съм почитател на Милков и няма да гласувам за него.
  • 2
    16
    Към N. 14
    Вгъзилена Пилфкова. Това Вие ли сте? Кампанията на мъжът Ви свърши, и никога не е започвала.
  • 5
    15
    До 14
    Последната високообразована ЕКОложка в града, беше и политически и любовно зависима. Понастоящем е личен фотограф на мъжъ си, когото брутално отне от бившето му семейство.
  • -2
    14
    До №13
    Ще ме прощавате, но г-н Белчев НЕ е еколог по образование, а екоактивист, които са две доста различни понятия в конкретния случай. Четох определени негови изказвания - не борави с правилната терминология, драго ми е да прочета за вредните емисии вместо за емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, за "боклуци" вместо за "отпадъци". Не прочетох смислен довод и защо е против инсинератора, за разлика от становището на РИОСВ - Русе, в което се съдържат мотиви - че използавната методика за моделиране на замърсителите не била призната в България и др. подобни. Предизбораната кампания започна, ако на някой не му е ясно. Еколозите, онези, които не са платени, не са партийно зависими. Партийно зависимите, без значение от коя партия са, не са обективни, а са популисти, които се заиграват със страховете на хората. Колкото до властта на ПП в общинския съвет - а дано никога не им я дават русенци, щото все пак и да не забравяме с какви намерения беше създадена въпросната партия с КОГО се коалира.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари