По следите на едно проспано уведомление за инсинератор край Русе

3
За изграждането на инсинератор за горене на отпадъци в Гюргево се заговори в края на лятото, когато румънските власти дадоха последен шанс на България да вземе участие в трансграничния ОВОС
За изграждането на инсинератор за горене на отпадъци в Гюргево се заговори в края на лятото, когато румънските власти дадоха последен шанс на България да вземе участие в трансграничния ОВОС

За изграждането на инсинератор за горене на отпадъци в Гюргево се заговори в края на лятото, когато румънските власти дадоха последен шанс на България да вземе участие в трансграничния ОВОС

Всичко започва на 10 март 2022 г., когато румънското министерство на екологията изпраща на българското покана да се включи в оценката на въздействието на проекта върху околната среда (ОВОС). Това се налага, тъй като предвидената строителна площадка за инсинератора се намира на разстояние под три километра от центъра на Русе и според международното право страната ни може да даде становище в каква степен проектът представлява риск за околната среда у нас, пише За истината.

По това време управлява четворното правителство на Кирил Петков. Министър на околната среда и водите в кабинета е Борислав Сандов от партия “Зелено движение”, част от коалицията “Демократична България”. Под негово ръководство МОСВ не отговаря на поканата на румънските власти за участие в процедурата.

От Министерство на околната среда, водите и горите на Румъния потвърдиха, че цитираните писма са били изпратени до България.

На 10 март 2022 г. по електронен път е изпратено писмо с номер DEICP/3650/09.03.2022. То следва да е получено на два имейл адреса в българското ресорно ведомство: [email protected] и [email protected]. Поканата за участие в процедурата по ОВОС е изпратена също и до контактната точка у нас по силата на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст.

МОСВ не отговаря и на две последващи писма на румънските власти – на 5 май и на 16 май 2022 г.

На 16 май 2022 г. румънският контактен център изпрати напомняне относно 4 уведомления, за които се изчаква отговор, уточняват от румънското екологично министерство. Едно от тях е за проекта, който визирате (изграждането на инсинератор край Русе – бел.а). Българският контактен център отговори на следващия ден, че се подготвят отговори на уведомленията и през октомври 2022 г. изпрати изисканата информация за три от проектите. Проектът за инсинератора е оставен без отговор”.

По повод неглижираните писма за инсинератора Борислав Сандов написа във Фейсбук: “Писмо от страна на Румъния за този проект категорично не е стигало до моето бюро за резолюция, за да се говори за някакво мое бездействие“. Според него Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст не предвижда конкретен срок по мълчаливо съгласие, който да е бил пропуснат и допълва, че “ако е имало някакво забавяне в отговора от страна на МОСВ, то това не е създало условия да бъде пренебрегнато мнението на България”.

За изграждането на инсинератор за горене на отпадъци край Русе се заговори в края на лятото, когато румънските власти дадоха последен шанс на България да вземе участие в трансграничния ОВОС. В крайна сметка българското министерство изпрати становище по казуса и изиска допълнителна информация за намерението на фирмата Friendly Waste Romania. Междувременно десетки жители на Русе и Гюргево излязоха на протест срещу реализирането на проекта.

В края на октомври румънските власти изпратиха до българските преработената документация към проекта, в която са съобразени коментарите за екосъобразност. До 24 ноември заинтересованите лица могат да изпратят становища по обновения вариант на екологичната оценка.

Компанията Friendly Waste Romania, която иска да инвестира в изграждането на инсинератор за медицински отпадъци, е основана през 2019 г. с 200 леи капитал (около 90 лева). Зад нея стоят двама братя от ливански произход - Мохамед Фадел и Неамет-Дана Фадел. От самото си създаване дружеството работи на загуба. Към 2022 г. Frendly Waste Romania има общо над 9.4 млн. леи дългове, включително и към държавния бюджет на Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    19
    мда
    Поредния осъзнат русенец, който спасява семейството си виждам по-долу. Аз вече предприех тази стъпка и в момента правим ремонта на новозакупената къща. Щом Пенчо може да се изнесе да живее от градът на който е кмет, защо ние гражданите да не можем да се изнесем? Напролет адиос Русе. Та в тази връзка - продавам двустаен в кв. Възраждане :)
  • 3
    18
    Българският Припят
    За съжаление това е съдбата на канцерогенните градове. За Русе е решено да е радиоактивното гробище на ЕС и от 40-50 хиляден град да бъде напълно обезлюден и погребан под радиоактивни отпадъци.
  • 9
    17
    Напускам
    Решихме да напуснем Русе другия месец - цялото семейство! Обичах града си, живях в него десетилетия, имам близки, на които държа тук, но все по-малко от тях се задържат . . . Отказвам да бъда тровен и да създам токсично бъдеще на децата си, отне ми време да осъзная, че аз съм този, който може да промени нещо и не . . . не с протести, бях на тях, на всеки един протест съм присъствал и подкрепил, макар да знам, че нищо няма да се промени. Ще променя нещо като напусна града.
  • 17
    16
    Русенец
    Тази сутрин пак вонеше на нещо гадно. Да позная ли, че няма замърсители и само така ми се е сторило? От еко инспекцията да не са хремави, всичките?
  • 14
    15
    До градския под № 13
    Адмирации за поста ти. Пънчо направи толкова злини на града ни, че няма накъде повече. От двамата кандидати, останали на балотажа все пак Иванов е по-добрия вариант. За първи път ог години болницата е в добро финансово състояние. А Пънчо какво направи - купи ливади и се изнесе в Нисово. Нека в неделя му пожелаем хубав път за Нисово. Е, все някак ще го изтърпим за общински съветник, освен ако не се откаже. Тези деца трябва да получават издръжка, за целтя му трябва добре платена работа. Да ходи при Курнела Импексовата, ама и тя няма да може да помогне
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари