Русенци гледаха филма "Разкази от Кербала: Атентатът"

0

Лентата е посветена на 20-ата годишнина от атаката срещу българската база "Индия" в Ирак, при която загиват петима български военнослужещи

Във Военния клуб в Русе бе представен документалният филм на Военния телевизионен канал "Разкази от Кербала: Атенатът". Лентата е посветена на 20-ата годишнина от атаката срещу българската база "Индия" в Ирак, при която загиват петима български военнослужещи.

"Историята на нашето момче и неговите бойни другари е трагична, но осеяна с героизъм. Всички ние ще помним 27 декември 2023 г. и ще предаваме на тези след нас делото на петимата смели хора, загинали, изпълнявайки своя дълг", обърна се към присъстващите заместник-кметът Енчо Енчев.

Сценарист и режисьор на филма е журналистът Николай Чадаров, а оператор е Петър Георгиев. Лентата представя спомени за престоя в българската база, като свой поглед към случилото се дават 18 участници в мисията. За трагичните събития говорят военнослужещи от мисията в Ирак, близки на част от загиналите и политически лица, свързани с българската армия по време на представения период. Филмът проследява хронологията на събитията от началото на американската военна операция в Ирак, решението за изпращане на български контингент в мироопазващата мисия, придвижването на българския пехотен батальон и техниката до Кербала. Участниците разказват и за основните мисии и задачи на военнослужещите в база „Индия“.

По думите на Николай Чадаров трагичното събитие преди 20 години го е разтърсило и в него се е породило желание да разкаже историята на българските военнослужещи. Воден от желанието да остане спомен от трагичния инцидент, той вади на показ героизма на участниците.

На прожекцията на документалния филм присъстваха още заместник областният управител Георги Георгиев, директорът на РЗИ – Русе доц. д-р Александър Парашкевов, който е бил и част от мисията в Кербала, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, майката на загиналия офицерски кандидат от Русе Антон Петров - Иванка Петрова, част от представените във филма лица, както и множество военнослужещи, дошли да почетат паметта на своите колеги.

Във фоайето на Военния клуб желаещите могат да се запознаят с книгата „Паметта на сърцето“, посветена на русенеца Антон Петров. Нейни автори са Нели Станчева и Татяна Живкова. Показани са и снимки, разказващи как през годините е отдавана почит на загиналите в Кербала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    нда,
    СВО Шок и ужас, започнало с огромна лъжа, сега друга лъжа излиза от това видео, което Израел НАИСТИНА не иска да гледате https://www.youtube.com/watch?v=-mxfnya3ZRc&t=27s
  • 2
    3
    Stenli
    Точно така,че и филм,,, простотия,евреите всеки трябваше филми да правят,кой убит,кой пребит,кой умрял от страх,егати военните
  • 5
    2
    Moni levi
    Вече се осрахте с тази Кербала,ами те са пожелание там,война е,стреля се,убива се,нормално е!Убиват се военни,лекари,сестри, хуманитарни работници,не ходете,стойте си у дома!Виновни няма,риск си е...идиоти..
  • 5
    1
    dgd
    Да си го кажем направо - СМЪРТ НА ОКУПАТОРИТЕ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари