Русенските пчелари се ориентират към биопчеларство

2
Освен че има по-добра цена, биомедът намира и бързо реализация заради търсенето в чужбина
Освен че има по-добра цена, биомедът намира и бързо реализация заради търсенето в чужбина Видео: БНТ

Все повече русенски пчелари се ориентират към биопчеларство.

Причината е, че биомедът е по-високо платен. Русенските производители обаче се надяват да бъде отворена мярка, за да изградят собствен цех за преработка на продукта, за да могат директно да го изнасят за чужбина без посредници, които да им диктуват изкупните цени, предава БНТ.

Близо 50% от пчеларите в русенско вече са се преориентирали в производство на биомед, защото им е по-изгодно. Полагат едни и същи усилия, а обикновеният мед се продава на два пъти по-ниска цена от този със сертификат за био. А и регионът дава благоприятни възможности.

Медвед Мехмедов – председател на Русенския областен пчеларски съюз

„По поречието на Русенски Лом има големи масиви с горска растителност, където могат да се настаняват такива пчелини, да са по изискванията по на 2-3 километра от обработваеми площи, за да могат да ги сертифицират, да нямат проблеми с пръсканията, с натравянията, със самите пчели.”

Освен че има по-добра цена, биомедът намира и бързо реализация заради търсенето в чужбина.

Медвед Мехмедов – председател на Русенския областен пчеларски съюз

„Цените на меда, които са сертифицирани като био миналата година достигнаха до 10 лева изкупни цени на едро, доколкото конвенционалният мед не се търси и не се изкупува.”

Обикновеният мед също е много качествен, твърди Медвед Мехмедов. Затова и тяхното сдружение е открило свой магазин. Но пчеларите се надяват да отворят и цех за преработка на мед, защото сега са зависими от прекупвачите и не могат сами да изнасят за чужбина.

Медвед Мехмедов – председател на Русенския областен пчеларски съюз

„Картел, вържат ти ръцете – те казват една цена и това е…В закона за самото пчеларство има една клауза от БАБХ, че медът е суров продукт и трябва да бъде обработен или преработен преди консумация. Заради тая причина самите пчелари нямат как да си изкарат меда без да мине без някакъв цех за този сертификат.”

И тъй като писмата им до различните институции не дали резултат, пчеларите се надяват да бъде отворена европейска или национална програма и да си направят цех, за да не са зависими от посредници.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари