Русенски ученици се потопиха в епохата на древните римляни

0

Днес в Историческия музей в Русе се проведоха занятията от първата класна стая в рамките на проект „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула, Кухнята на Калиопа“ на Сдружение „Приятели на музея“, реализиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Класна стая „Маските на историята“ бе посветена на римското наследство. Възпитаници на училище „Христо Ботев“ се потопиха в епохата на древните римляни, запознаха се с техните обредни практики, традиции, митология и въоръжение. Децата усвоиха знания за римската култура, запознаха се с експозицията на музея от този период, изпълняваха творчески и образователни задачи.

Под ръководството на музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева малките приятели на музея научиха как е римското име на Русе, кой римски император основава крепостта „Сексагинта Приста“ и какви са били нейните функции. Учениците разпознаваха наименованията и изображенията на римските божества – Тракийски конник, Херкулес, Митра, Юпитер, Янус, Юнона, Минерва, Венера, Диана и Аполон, изработваха техни маски, изучиха основните части на римското въоръжение като използваха реплики на копия, мечове, щитове, брони, лъкове.

През следващите дни класната стая от римската епоха ще бъде посетена от учениците от ОУ „Любен Каравелов“ и Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, както и от момчетата и момичетата от Центъра за работа с деца на улицата, управляван от Сдружение „Еквилибриум“.

В русенския музей предстои провеждането и на класни стаи, посветени на Средновековието и Модерността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари