Учебни часове в Историческия музей

0

Шестокласници от Профилираната математическа гимназия «Баба Тонка» учиха за средновековните крепости в България.

Редовният час по учебната дисциплина «История и цивилизация» се проведе в Историческия музей. Занятията води музейният педагог Магдалена Трифонова. В заниманията беше използвана Книга на крепостите. Тя даде възможност на децата по лесен и адаптиран за техните възприятия начин да научат детайли около изграждането, предназначението и функционирането на крепостите, както и начинът на живот на хората в тях.

Акцент в занятието беше Археологическият резерват «Средновековен град Червен» - част от обектите на Регионален исторически музейРусе. Учениците имаха възможност да разгледат зала «Червен» на Историческия музей и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания на обекта.

Изнесените учебни часове по «История и цивилизация» в Историческия музей се провеждат след подписано споразумение за сътрудничество между Профилирана математическа гимназия «Баба Тонка» и Регионален исторически музейРусе. Документът регламентира провеждането на шест тематични занятия с ученици от пети и шести клас.

Продължителността на обучителните модули е 45 мин. и включва темите „Музеят – съкровищница, музеят – разказ, музеят – медия“, „Как да разпознаваме и четем римски монети“, „Дунавският Лимес в Североизточна България“, „Българските букви и цифри“, „Средновековни крепости в България, Червен – съставяне на електронно досие на обектите“, „Антични игри и играчки – уъркшоп за възпроизвеждане на игри с 3D принтер“.

В часовете се използват  учебни помагала на музея „По Дунавския Лимес“ и Археологическа тетрадка. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари