Русенски ученички изработиха мартеница от 10,7 км. и влязоха в рекордите на "Гинес"

0
Русенски ученички изработиха мартеница от 10,7 км. и влязоха в рекордите на "Гинес"
Видео: БГНЕС

Точно 10 км 747 м 20 см е новата най-дълга мартеница в света, която бе измерена днес в Русе от специална комисия. Процедурата продължи три часа, а целта бе да се документира кандидатурата на нов световен рекорд на "Гинес".Сплетените бели и червени конци бяха разпънати в двора на ОУ "Любен Каравелов", откъдето са трите майсторки на мартеницата - седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева.

В комисията участват нотариус, геодезист, представител на Задругата на майсторите на художествените занаяти, както и видеооператор, който да заснеме целия процес. Своята подкрепа на инициативата е дала и община Русе, което е изискване за кандидатстване за Книгата на рекордите "Гинес". По предварителни данни дължината на русенската мартеница се очакваше да бъде около 9 километра, но се оказа, че е двойно повече от стария рекорд на учениците от СОУ "Христо Ботев"-Нова Загора. Тяхната мартеница е била 5 км 30 м 30 см.

На 1 март на площадката пред Дунав мост ще бъде организирано тържество, на което българските деца ще представят опита си за рекорд. Заради липса на разрешение от страна на граничните власти мартеницата няма да бъде разпъната по Дунав мост от Русе до Гюргево, тъй като не е възможно да бъде спрян трафикът за толкова дълго време. За сметка на това русенчетата ще изпратят в Румъния като символ на приятелството Пенда, а Пижо ще остане в България. На моста русенските деца ще отбележат Баба Марта заедно с румънски връстници, тъй като този празник се празнува и от двата народа. С това ще бъде поставено началото на тържествата по повод 60-годишнината от построяването на Дунав мост.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари