Русенски пещерняци извадиха мумифициран труп от галерии над Преображенския манастир

2
Предполага се, че останките са на 74-годишен жител на село Пчелище, който е изчезнал безследно преди 2 години
Предполага се, че останките са на 74-годишен жител на село Пчелище, който е изчезнал безследно преди 2 години

Предполага се, че останките са на 74-годишен жител на село Пчелище, който е изчезнал безследно преди 2 години

Специализиран екип от клуб за пещерно спасяване в Русе е извадил мумифицирания труп от пещерата над Преображенския манастир край Велико Търново. На 16 януари на човешките останки в пещерата се натъкнал любител пещерняк и се обадил в полицията.

На място пристигнали криминалисти и спасители от бившата Гражданска защита. Оказало се, че скалните лабиринти са доста тесни, с много дупки, ниски сводове и разположени на няколко етажа. Преценили, че нямат необходимото оборудване и в случая трябва да се включат специалисти пещерняци.

Пристигналите на място експерти по пещерно спасяване успели да изпълнят опасната операция. Те се спуснали в трудно достъпната галерия и извадили трупа, който бил доста запазен в следствие на постоянната температура и влажност в скалната ниша. Според участвали в мисията, най-вероятно става дума за иманяр, чиито останки са престояли в труднодостъпната пещера поне 3 години, пише 24 ЧАСА.

Тялото е изпратено за аутопсия в областната болница във Велико Търново. Назначена е съдебномедицинска и ДНК експертиза,които ще изясняват преди колко време е починал мъжът и има ли следи от насилие по тях.

Предполага се, че останките са на 74-годишен жител на село Пчелище, който е изчезнал безследно преди 2 години. Бил е издирван, но без успех. Планински спасители пък си спомниха, че по същото време били викани да обследват същата пещера в търсене на изчезнал мъж, но успели да стигнат само донякъде в коварния скален лабиринт заради липсата на достатъчно кислород.

Образувано е досъдебно прризводство под ръководството на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    до 1
    Ало, чукча! Става въпрос за две отделни тези по въпроса: „Според участвали в мисията, най-вероятно става дума за иманяр, чиито останки са престояли в труднодостъпната пещера поне 3 години“
  • 6
    1
    Ало, редактора!
    Изчезнал тъпака преди ДВЕ години, ама трупът бил престоял поне ТРИ години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари