Русенска верига за бързо хранене осъди Е.ОН.

0
От „Е.ОН България Продажби” АД оспорили основателността на иска, но съдът взел решение в полза на другата страна
От „Е.ОН България Продажби” АД оспорили основателността на иска, но съдът взел решение в полза на другата страна

Районният съд се произнесе в полза на “Тирол П” ЕООД в дело, заведено от фирмата срещу бившето енергоразпределително дружество за Североизточна България Е.ОН.

През лятото на 2009 г. служители на „Е.ОН България Мрежи” АД направили проверка в два от обектите на „Тирол“ и установили, че електромерите отчитат с грешка. На машинките липсвали и държавните пломби, а в единия открили срязан проводник, пише в съдебното решение.

По тази причина от електроразпределителната компания направили преизчисление на тока за 163 дни назад, като издали две фактури – за 1 206,92 лв. и за 1 551,45 лв. или общо 2 870,47 лева за коригираните сметки. От “Тирол П” ЕООД платили сумите, заедно с начислените неустойки съответно от 49,47 лв. и 63,63 лв.

От веригата обаче завели иск в Районния съд за възстановяване на парите, в който твърдели, че при проверките не е присъствал управителя на фирмата и освен това няма законово основание за едностранна корекция на сметките за електроенергия. Поискали освен връщане на горните суми, да получат и законната лихва върху тях, считано от предявяването на иска, както и възстановяване на направените по делото разноски.

От „Е.ОН България Продажби” АД оспорили основателността на иска, но съдът взел решение в полза на другата страна.

Той се мотивирал, че коригирането на сметките само въз основа на констатирано неточно отчитане е недопустимо, ако не е безспорно доказано виновно поведение на потребителя, с което той е препятствал правилното отчитане, каквито данни по случая нямало.

Другата възможност да се преизчисляват сметки със задна дата е да се докаже, че неточното отчитане е възникнало случайно, без вина на ползвателя, но той е разбрал и умишлено се е възползвал от проблема. Такива доказателства също нямало.

Тъй като никъде в нормативната база, в Общите условия на ответника „Е.ОН България Продажби” АД или на „Е.ОН България Мрежи” АД не се съдържа задължение потребителите да следят за изправността на електромерите си, то ищецът не носи вина за станалото, е сметнал съда.

Той признал напълно иска и се произнесъл с решение „Е.ОН България Продажби” АД да плати на “Тирол П” ЕООД 2 870,47 лева - платена без правно основание корекция на сметки при неточно измерване на електрическа енергия, заедно със законната лихва от 30 май 2014 г. до окончателното й изплащате, както и 635 лева делото разноски по делото.

Решението не е влязло в сила и може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари