Русенска фирма работи на 4-дневна работна седмица. Успешен ли този модел?

1
Според управителя Петър Петев работната атмосфера се е подобрила, а мотивацията при хората - силно се е повишила
Според управителя Петър Петев работната атмосфера се е подобрила, а мотивацията при хората - силно се е повишила

Русенската консултантска фирма в областта на обществените поръчки „СИП 2000” е доволна от опита си.

В годините на зрелия соц, когато почивката в събота все още бе мираж, българите си разказваха онзи виц за сръбската работна седмица. Според комшиите понеделникът бил следпочивен ден, вторникът - предработен, срядата - работен, четвъртък - следработен, а петък - предпочивен. А опонентите на Тито питали - всяка сряда ли ще работим?

Сега в Европа на дневен ред е четиридневната работна седмица, а у нас все още се чудим възможно ли е наистина да работим по-малко, а да получаваме пари за пълен щат. Може, но трябва значително да вдигнем ефективността си, твърдят експертите.

Моделът 4 дни на работа, 3 почивка, а заплатата си върви вече се изпробва в доста компании в различни държави по света, пише Марица.

Звучи чудесно, но работодателите не са готови да си оставят „магарето в калта” и поставят изискване, което звучи така "100:80:100". Това означава 100% заплащане за 80% от работното време в замяна на ангажимент за поддържане на поне 100% производителност. И не, шефовете на тези компании не са чак такива филантропи и не правят нововъведението от добро сърце.

Опитът е показал, че стресираният, преуморен и демотивиран служител не може да даде най-добрите резултати в работата си.

Миналия месец Великобритания обяви, че шест големи компании, включително британското подразделение на японската Саnоn, ще участват в пилотен проект за въвеждане на 4-дневна работна седмица.

В продължение на половин година ще се тества хипотезата, че намаляването на работното време повишава производителността на бизнеса и благосъстоянието на персонала. Проектът е по инициатива на Андрю Барнс и Шарлот Локхарт, новозеландски предприемачи, които са "направили" парите си от финанси и право, преди да станат сред първите, доказали, че изискването към персонала да работи по-малко часове повишава производителността и ги прави по-отговорни към работата.

За 4-дневна работна седмица по света и у нас се говори отдавна и това е свързано най-вече с бясното темпо на живот и все по-честите проявления на „бърнаут”. Преди пандемията няколко български фирми също се впуснаха в експеримента, тъй като естеството на работата им го позволяваше.

Русенската консултантска фирма в областта на обществените поръчки „СИП 2000” е доволна от опита си. Според управителя Петър Петев работната атмосфера се е подобрила, а мотивацията при хората - силно се е повишила. „Сега, заради пандемията и въвеждането на хоум офис, нещата много се размиха”, със съжаление отбеляза Петър Петев. Хората нямат работно време, като има работа - си я вършат.

Промени се самото общуване във фирмата - общи чатове, видеооперативки, организацията е съвсем друга, разказва за фирменото ежедневие той. Началото на експеримента си обаче описва така: „Привърженик съм на по-простите неща и вместо да измислям сложни бонусни системи, направих заплатите в офисите в Русе, Бургас и Стара Загора като на колегите им консултанти в София, а в допълнение им дадох и един свободен ден. Това се оказа силно мотивиращ фактор“. Мениджърът има фирма и в областта на земеделието. Там също се проявил като новатор. В активния сезон работниците се трудили здраво, а в 3-месеца през зимата си почивали, като получавали трудово възнаграждение. Така той де факто нямал сезонни работници, а нещо много по-ценно - верни, опитни и добре обучени хора.

4-дневната работна седмица обаче не е приложима за всеки бизнес дори и при най-добро желание от страна на екипа и мениджмънта. Тя не може да се прилага за производствени предприятия, които имат непрекъснати поръчки, нито за сферата за услугите - ресторанти, хотели, магазини. Единственият вариант за такива бизнеси е да имат повечко персонал и съответно да разполагат с повече пари за фонд работна заплата. Така биха могли да разделят екипите на две - първият да работи от понеделник до четвъртък, а вторият - от сряда до неделя с един ден застъпване.

Подобна схема използва още от 2019 г. варненската счетоводна кантора "СКК Делта консулт", а началото съвпаднало с въвеждането на нов софтуер в компанията. Съдружникът в кантората Цветелина Великова разказа в свое телевизионно интервю, че от първостепенна важност било да се обясни на работещите точно какъв е планът да се справят с обема на работата, предвиден за 4 дни вместо за 5, без това да предизвиква допълнителен стрес. Фирмата разпределя част от екипа в понеделник, а друга част в петък, така че останалите да могат да почиват в един от двата дни.

Работното време на счетоводната кантора се запазило непроменено, така че клиентите съвсем не са усетили промяната. Формално, всеки работещ във фирмата по договор продължава да е на 5-дневна работна седмица и на 8-часов работен ден, защото Кодексът на труда засега не е предвидил ситуация с 4-дневна седмица. Резултатът на „СКК Делта консулт” накратко: служителите са по-мотивирани, сроковете за изпълнение на задачите са съкратени не без помощта и на специализирания софтуер, а клиентите въобще не са усетили промяната. Нови служители не са били назначавани.

Решава проблеми при финансови кризи

Румънският авиопревозвач Tarom в разгара на туристическия сезон миналото лято обяви, че минава на 4-дневна работна седмица. Тук обаче казусът е друг. Заплатите на служителите бяха намалени. И не беше виновна само здравната криза с ковид-19 и намалените пътувания, а дълги финансови проблеми на авиокомпанията. Това бе един от начините Tarom да съкрати разходите си.

Между другото, привържениците на по-кратката работна седмица имат един неочакван коз в своя полза - този нов подход ще намали и въглеродния отпечатък в световен мащаб.

И работохолиците в Япония са готови за дълъг уикенд

Учудващо, но и най-големите работохолици в света - японците, обмислят такава промяна в работния процес. Те се славят като дисциплинирани, търпеливи, издържливи и високопроизводителни работници. Буквално - работят до смърт. Имат си и тично японския феномен "кароши", или "смърт от преработване". Изследване от 2016 г. показа, че един от пет служители в Япония е в риск от "кароши", а почти четвърт от компаниите настояват служителите да работят по над 80 часа извънредно всеки месец.

Така неколкостотин души умират всяка година от сърдечни удари или други медицински проблеми, причинени от преработване и стрес. Много други се самоубиват. Това принуди законодателите в Страната на изгряващото слънце да направят закон, който да ограничава извънредния труд.

Японското подразделение на Місrоѕоft вече направи първия тест на четиридневна работна седмица и той показа забележителни резултати.Технологичният гигант регистрира почти 40% скок в нивата на производителност, 23% спад в разходите, по-малко потребление на електроенергия и 58.7% по-малко отпечатани хартиени страници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари