Русенец ще бъде съден за неплащане на данъци в особено големи размери

2
Ако обвиняемият бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество
Ако обвиняемият бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество Снимка: БГНЕС / Архив

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд 56-годишния Е.В. от Русе, привлечен към наказателна отговорност за избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери

Мъжът е направил това чрез използване на документи с невярно съдържание, потвърждаване на неистина относно несъстояли се, но осчетоводени сделки и приспадане на неследващ се данъчен кредит в размер на 85 300 лева - престъпление по чл. 255, ал. 3 във връзка с ал. 1, т.2, т.6 и т.7 във връзка с чл.26, ал.1 от НК. Освен това обвиняемият ще бъде съден за избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗКПО в особено големи размери - 42 650 лева. Мъжът е осъждан за същото престъпление, извършено в предходен период.

През лятото на 2014 г. Е.В. платил на мъж от Габрово, за да регистрира на негово име търговско дружество, което веднага бил упълномощен да управлява и представлява. Фирмата извършвала търговска дейност с пилешки продукти с румънски фирми.

През периода от 14 май 2015 г. до 15 юни 2015 г. в гр. Варна, за да снижи търговския си резултат, обвиняемият включил в счетоводството за месеците април и май 2015 г. фактури, с които отчел мними покупки с декларации по ЗДДС. В резултат на това, Е.В. избягнал плащането на данъчни задължения по същия закон в размер на 85 300 лева и приспаднал неследващ се данъчен кредит на тази стойност.

Към предоставените фактури нямало представени никакви документи, които потвърждавали описаните дейности. Простото осчетоводяване и отразяване в декларация по ЗДДС не било достатъчно доказателство за осъществена сделка.

На 31 март 2016 г. като представляващ търговското дружество, обвиняемият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗКПО в размер на 42 650 лева, като не подал Годишна данъчна декларация.

Причините за извършване на престъплението са стремеж към незаконно облагодетелстване.

Ако обвиняемият бъде признат за виновен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес го дават 42 градуса. Дали да не си обуя сандалите без чорапи?

Харесай Дунавмост във Фейсбук