Русе ще се побратими с аржентинския град Берисо

0

Това гласуваха на заседание общинските съветници днес

На днешното 40-о заседание общинските съветници гласуваха положително Русе да се побратими с аржентинския град Берисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес.

Предложението за побратимяване се оказа една от най-дискутираните теми по време на заседанията на постоянните комисии през изминалата седмица, казаха от Общинския съвет.

Поканата за сключване на споразумение идва от посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който полага усилия в посока укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни,

В Берисо живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени, които все още успяват да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на ХХ век в Берисо са съществували три организации, основани от български емигранти - Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 г. те се обединяват и образуват Българско културно дружество "Иван Вазов". Тази институция заемала една временна постройка, която служела като подслон, така и като място за среща на всички съотечественици. Благодарение на усилието и духа на единството между всички тях, с течение на времето, те успяват да изградят собствена сграда.

Очакванията са, че сътрудничеството ще допринесе както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа – на по-голяма интеграция и обмен на опит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Густав Адолф, до 6
    Едното не изключва другото. Това, че трябва да се обърне внимание на емигриращите днес не изключва възможността от побратимяване и сътрудничество с такива градове. Бедните души по-долу обаче това няма как да го разберат.
  • 6
    6
    до 5
    Хубаво е, че искаме да възстановим връзките с тези 500 семейства, но не е ли по-важно да обърнем внимание на хилядите русенски семейства, които емигрираха последните години и продължават да емигрират и ще емигрират докато този град изчезне ? Иначе ако не знаеш според ЮНЕСКО по света живеят над 22 милиона хора, смятащи се за българи или за потомци на такива. Няма как да се побратимим с всички , а и имаме по-важни кметски дела за вършене.
  • 4
    5
    Густав Адолф, до...
    Берисо е град, в който емигрират една камара българи преди 100-120 години. Затова е важен и за нас, защото немалко русенци са емигрирали там. А вие, чели-недочели статията, неинтересуващи се от заобикалящия ви свят скотове, ще си останете все така неграмотни, жалки и бедни.
  • 9
    4
    Нека отидат общинари
    Ще донесат снимки , асфалтирани ли са улиците.
  • 11
    3
    до 2
    Разсъждаваш доста елементарно. Ами нали затова стават побратими, ще изпратим кмета с подбрани моми за наша сметка на екскурзия там и за заздравяване братските отношения и като се върнат - ще разказват и вече ще знаеш. Като се замисля защо Русе не се побратими с Луната? На кмета ще му пасва скафандър.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари