Русе ще се побратимява с аржентинския град Берисо

0
В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени
В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени Снимка: elmundodeberisso.com.ar

В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени

Русе ще се побратимява с аржентинския град Берисо. Предложението е внесено от кмета Пенчо Милков и ще се гледа на октомврийската сесия на Общинския съвет.

До него се е стигнало след среща на ръководството на Община Русе с посланика на Аржентина Алфредо Атанасоф, който полага изключителни усилия, насочени към укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни и традиционно поддържа добри приятелски отношения с Русе. По време на работната среща, Община Русе е получила предложение за побратимяване на Русе с аржентинския град Берисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес, информира Русе Медиа.

В резултат е получено официално писмо от Фабиан Калиарди, общински кмет на град Берисо и в него се отправя предложение за Споразумение за побратимяване с гр. Русе.

Берисо е град в Аржентина, разположен в провинция Буенос Айрес. В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени, които все още успяват да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на 20 век в Берисо са съществували три организации, основани от български емигранти – Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 г. те се обединяват и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Тази институция заемала една временна постройка, която служела като подслон, така и като място за среща на всички съотечественици. Благодарение на усилието и духа на единството между всички тях, с течение на времето успяват да изградят собствена сграда.

В контекста на отправеното Споразумение за побратимяване считам, че установеното бъдещо сътрудничество ще допринесе, както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа, на по – голяма интеграция и обмен на опит, който ще даде нов тласък на международните ни отношения.

Провеждането на всеобщи инициативи между двата града, с цел подготовка на успешни проекти в областта на туризма, културата, социалното развитие, търговията и икономиката, енергетиката и устойчивото развитие, както и по други въпроси от общ интерес ще са в полза на нашите общности“, мотивира предложението си Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    :)))
    Ей го къде е....
  • 8
    1
    Офффф.....
    Сега вече се успокоих, ще ходим в братска Аржентина. И, по-точно във всестранно неизвестния град Берисо. Наш Пенчо явно не е ходил в Аржентина и сега се чуди,как да си оправдае командировката. Какво му пука, че града на който за нещастие е кмет има далеч по-важни проблеми. Пролетарий от всички страни, побратимявайте се!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари