Русе ще отбележи 22 септември с тържествена церемония

3
Навършват се 115 години от обявяването на Независимостта на България
Навършват се 115 години от обявяването на Независимостта на България Снимка: Dunavmost

Навършват се 115 години от обявяването на Независимостта на България

В петък 22 септември от 11:00 ч. пред Паметника на Свободата, Община Русе кани всички граждани и гости на града на тържествена церемония по случай 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На място ще бъде строен почетен караул, гвардейски отряд, а Общинският духов оркестър ще изпълни тържествени маршове. Слово за празника ще произнесат кметът на Русе Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев и председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България ще отслужат Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, викарният епископ на Русенска митрополия Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенска Света Митрополия.

Водещ на тържествената церемония ще бъде Венцислав Петков– актьор от Драматичен театър „Сава Огнянов“.

По повод празника от 10:30 до Паметника на свободата Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ – Русе ще представи изложба „Пътят на Независимостта“. След приключване на тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя от 12:00 часа на площада пред общината ще се проведе Празнична хоротека с участието на танцова задруга „Жълтица“ с ръководител Анета Иванова, народен хор към ДЮФА „Зорница“ с диригент Светлана Недкова-Петрова при ОбДЦКИ и гайдарски състав при НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе.

От 17:00 часа пред хотел „Дунав Плаза“ ще бъде официално открит и Десант на книгата 2023 година, който ще се проведе за трета поредна година и русенци ще имат възможността да се запознаят с творчеството на повече от 20 български писатели, издателства и литературни клубове от цялата страна. Събитието ще продължи три дни и всеки посетител ще има възможност да закупи своята любима книга или да открие ново литературно съкровище.

От 18:00 часа пред Доходното здание ще се състои и празничният концерт на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари