Русе ще отбележи 145 години от освобождението си на 20 февруари

1
Тържествената церемония ще се проведе в Пантеона на възрожденците от 11:00 часа
Тържествената церемония ще се проведе в Пантеона на възрожденците от 11:00 часа Снимка: РИМ - Русе

Тържествената церемония ще се проведе в Пантеона на възрожденците от 11:00 часа

На 20 февруари /понеделник/ Русе ще отбележи една от най-важните дати в своята история – Освобождението на града от османско владичество. Тържествената церемония ще се проведе в Пантеона на възрожденците от 11:00 ч.

Честванията ще започнат пред паметната за русенци сграда, където Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще изпълни тържествени маршове. Слова ще произнесат кметът Пенчо Милков и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Благодарствен молебен за извоюваната свобода ще отслужат Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий и свещеници от Русенска Света Митрополия. По традиция в края на церемонията ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите герои. Желаещите могат да се запишат предварително на имейл [email protected].

Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова ще изпълни „Панагюрските въстаници“ и „Хубава си, татковино“. Виктор Недялков от Театрално студио „Маска“ при Общинския младежки дом с ръководител Мина Маринова ще представи стихове от Любомир Левчев и Дамян Дамянов.

Пред сградата на Пантеона Дружество „Традиция“ – Русе ще покаже своята изложба на оръжие и военни униформи от периода на Руско-турската война /1877-1878 г/.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Очевидно
    Освободили се от едни, натрсели се на други...
  • 1
    2
    Метач
    Сега Ванко ще приемете пред Пантеона. В скоро време може да се преквалифицира, много ще му подхожда.
  • 0
    1
    и кой
    освободи русе?!? 101-ва въздушно преносима сигур?!? дьонмета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари