Русе се включва в кампанията за борба с хипертонията

0
На 11 юни русенци ще могат безплатно да си измерят кръвното пред Съдебната палата
На 11 юни русенци ще могат безплатно да си измерят кръвното пред Съдебната палата Снимка: Снимката е илюстративна

През месеците май и юни в 12 града в страната, сред които и Русе, ще се проведе за 16-ти пореден път национална здравна кампания „Май месец за мерене“ по инициатива на Българската лига по хипертония

Кампанията ще отбележи Световния ден на хипертонията и ще премине под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя.“

Инициативата включва 23 локации, като в Русе тя ще се проведе на 11 юни, събота, от 10:00 до 16:00 ч., пред Съдебната палата. Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Чрез кампанията Българската лига по хипертония ще участва в първия клиничен протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и превенция на предсърдно мъждене.

По официална информация сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%, като в България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

Повече информация за инициативата може да бъде открита на сайта на Българска лига по хипертония https://hypertension.bg/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари