Русе е все по-близо до "зелената зона"

0
Положителната тенденция за спад сред новозаразените е трайна
Положителната тенденция за спад сред новозаразените е трайна Снимка: iStock / Getty Images

Положителната тенденция за спад сред новозаразените е трайна

Все по-близо до "зелената зона" на база 14-дневна заболеваемост се намира област Русе, това сочи справка на Регионалната здравна инспекция.

За изминалата седмица са регистрирани близо двойно по-малко нови случаи на коронавирусна инфекция в региона. Заболелите за периода между 14-и и 20-и юни са 18, а през седмицата от 7-и до 13-и този месец те бяха 34. Ръст се наблюдава и при оздравелите. За последната седмица те са с 29 повече отколкото през предходната или 92-ма. Починали са и четирима човека с положителен тест за коронавирус, което е с 1/3 по-малко от периода 7-и – 13-и юни.

Положителната тенденция за спад сред новозаразените е трайна. На база 14-дневна заболеваемост областта се намира в долната граница на т.нар. жълта зона. Към вчерашна дата стойността на индикатора е вече 23.7, като за сравнение показателят през изминалата седмица беше 38.1. Границите на жълтата зона са между 20.0 и 59.9. На седмична база областта остава в зелената зона.

В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 14236, като активните случаи са 110. Броят на излекуваните достигна 13223, а починалите станаха 903-ма на възраст между 26 и 98 години.

Що се касае до процеса по имунизация срещу COVID-19 в област Русе, към момента са извършени 43079 имунизации, като повторна доза са получили 19678 лица, т.е. при тях имунизационният процес е приключил. През последната седмица са извършени 2375 имунизации, като получилите първа игла от някои от препаратите са с над 500 повече спрямо предходната седмица и само от 14-и до 20-и този месец те са 1486 души.

През делничните дни на настоящата седмица от 08.00 до 15.00 часа е осигурен „зелен коридор“ за ваксинация в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе. Не е необходимо предварително записване на час. В пункта разполагат както с иРНК, така и с векторни ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари