Русе е най-добрия град за живеене в България!

33
Русе спечели първото място в гласуването за Най-добрия град за живеене
Русе спечели първото място в гласуването за Най-добрия град за живеене Снимка: Цветомир Цветанов

Град Русе спечели първо място в гласуването за Най-добрия град за живеене. Читателите класираха Русе на първото място с 44 016  гласа, следван от Бургас с 33 374 гласа и Пловдив с 21 082 гласа. На последните места са Разград, Търговище и Силистра.

За осма поредна година Дарик радио и „24 часа” търсят Най-добрия град за живеене в България. Тази година в класацията участват 27-те областни града в страната.

Те ще бъдат оценявани по специални критерии, сред които обемът на инвестициите в инфраструктурни проекти през 2014 г. и предстоящи за реализация проекти през 2015 г.; екологично състояние на града; възможност за спорт в града; безработица; раждания и др.

Градът-победител ще бъде обявен на специална церемония на 25 март.

Класацията се провежда от 2007 г. Досега по два и три пъти победители са били Варна (2007 г., 2008 г.),София (2009 г., 2011 г.) и Бургас (2010 г., 2012 г. 2013г.).

Русе

Русе е един от най-красивите градове в България и често е наричан „Малката Виена”. Централната част е известна с уникалната си архитектура от края на 19 в. и началото на 20 в., която впечатлява всеки посетител на града.

Русенци се гордеят с историята си, дори в училищата беше въведен предмет „Русезнание”. Оттук тръгва първата железопътна линия у нас, за първи път се появяват павирани и номерирани улици, модерна печатница, асансьор, тротоари и фенери. Създадена е първата българска частна банка „Гирдап”. Първата публична кинопрожекция също е в Русе.

Русе е и най-голямото българско пристанище на Дунав.

Сред природните забележителности в региона се открояват археологическият резерват „Ивановски скали” и единственият действащ скален манастир - Басарбовският

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари