Румен Радев: Ваксинацията не трябва да бъде принудителна

4
Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, заяви държавният глава
Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, заяви държавният глава

Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация, заяви държавният глава

Президентът Румен Радев свика на спешна среща министрите от служебния кабинет. Поводът е ситуацията в страната във връзка с разпространението на коронавируса. Участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Стефан Янев обаче не присъства.

Държавният гласа посочи, че алтернативите са били или да се затвори напълно държавата, или да се предложи гъвкав подход. Той е избрал да подкрепи втория вариант, предложен от правителството - сертификат или тест, защото смята, че така ще се съхрани социалната и икономическата активност.

"Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще използват ситуацията, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтерантива", подчерта Радев. И заяви, че осъзнава отражението, което решенията на правителството ще има върху изборите и рейтинга му, но е готов да приеме изборния резултат "със смирение".

Радев подчерта, че най-важният въпрос е за най-малките учениците, както и да се подсигурят обещаните безплатни тестове за работещите. Той открои и важността на проблема с пълноценното прилагане на мерките.

"Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които осъзнават отговорността си към близките си. Най-надеждната защита, която имаме към този вирус е ваксинирането", заяви той.

Преди дни Радев призна, че служебният кабинет „подлежи на критика“ за начина, по който се провеждат новите мерки.

„Призовавам за разбиране, на това което прави правителството. Да, то подлежи на критика в някои аспекти – за начина на въвеждане на някои мерки. Но не бива да допуснем пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълна изтощаемост нашите лекари“, каза тогава президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари