Румен Радев: Партиите търсят да сложат свой човек на стола на главния прокурор

0
Дано Конституцията да не се използва като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в парламента
Дано Конституцията да не се използва като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в парламента

Дано Конституцията да не се използва като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в парламента

Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва да се придържаме към Конституцията. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси.

"Мотивите се формулират, обсъждат и приемат от друг орган - от ВСС в случая", коментира той.

"Трябва да отчитаме, че сезирането на Конституционния съд не е допуснато все още за разглеждане", заяви още той.

По думите му изтеклият мандат на Инспектората на ВСС не прекратява правомощията, след като сравни със сходно решение на КС от миналата година.

"Случващото се в момента навява съмнението, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", коментира Радев.

Държавният глава допълни, че това е урок за цената за достойнството и принципите в политиката. "Когато загърбиш своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки своите най-големи противници, и в този случай със скоростното назначаване на Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство", посочи още той.

Той предупреди, че изборът на изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов не е минал през детайлната процедура за избор на такава длъжност.

"Г-н Сарафов трябва да съдим за него - по отношение на имунитетите и делата на трупче по отношение на корупцията по високите етажи на властта. Той трябва ясно да позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се изпират взаимно, или ще помогне за връщането и възстановяване на справедливостта", коментира още президентът.

На въпрос за заявката на бившия главен прокурор Иван Гешев да влезе в политиката, Радев посочи, че всеки български гражданин има право да се занимава с политика. "Важно е и с какъв капитал влизаш в политиката. Ако г-н Гешев беше събирал доказателства през тези три години така, както в последните три седмици, резултатът щеше да е доста по-различен", подчерта още той.

Той коментира и темата с военната помощ за Украйна.

"България не трябва да се намесва с предоставяне на оръжия в този конфликт. Това не е решението за прекратяване на конфликта, виждате, че той ескалира и носи огромни рискове. Той изтощава нашите икономики и системи. Докато представлявах България на Европейския съвет, аз отстоявах това решение. България не участва в програмата за 1 млн. снаряда в подкрепа на Украйна. Ако правителството вземе решение страната ни да се включи, според мен това би било грешка", изтъкна Радев.

Радев засегна и темата с оставките на областните управители.

"Поканата към заместник-министри и за областните управители да продължат да работят в рамките на редовното правителство аз приемам като оценка за тяхната работа. Особено областните управители са свободни хора и могат да решават, имат своите принципи. Областните управители заеха своя принципна позиция", заяви още той.

По темата с промени в Конституцията, президентът изтъкна: "Спомняте си как ГЕРБ написаха нова Конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега щели да я пишат за 10 дни, пак под натиск, не е от протест, а от общественото омерзение. Дано да греша, но дано Конституцията да не се използва като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в парламента или като фойерверк, който да отвлече вниманието на обществото", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари