Румен Радев: Нямам намерение да прикривам корупционна сделка

1
Ощетен ли е бюджетът с 2 милиона лева за газьол
Ощетен ли е бюджетът с 2 милиона лева за газьол Снимка: БТА

Ощетен ли е бюджетът с 2 милиона лева за газьол

"Цените на газьола за отопление в България в доклада към Европейската комисия са според цените на Софийската стокова борса, не според цените на "Лукойл България". Това отговори Румен Радев, министър на енергетиката, на депутатски въпрос на Борислав Гуцанов от БСП защо източникът за формиране на цените на газьол за отопление България, докладвани към Европейската комисия от Министерството на енергетиката, са променени през май 2023 г., предаде БТА.

Депутатът смята, че има разлика в цените при подписване на договора с "Лукоил България" и цените в доклада към Европейската комисия, които са в размер на 2 милиона загуби за сметка на републиканския бюджет.

Председателят на БСП Корнелия Нинова попита министър Румен Радев дали се опитва да прикриете следите на корупционна сделка на служебния министър на енергетиката. Независимо и обективно журналистическо разследване показа, че предишният енергиен министър Росен Христов е оказвал натиск върху подчинените си да променят цената на газьола към Европейската комисия. Тази цена от 2007 г. се изпраща към Европейската комисия според цената на договорите, подписани с Лукойл България", а от май 2023 г. в доклада се посочват цените на Софийската стокова борса. Много е съмнителна тази промяна, каза Нинова, цитирана от БТА.

Нинова има предвид излъчено по bTV разследване за възможно ощетяване на бюджета с около 2 млн. лева. Основно бе изнесена информация за обществена поръчка, обявена на 30.09.2022 г. от тогавашния министър Крум Зарков за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на Наказанията" за снабдяване на затворите в България с газьол за отопление, заяви в петък на парламентарен контрол Борислав Гуцанов.

Министерството на енергетиката докладва цените според подписаните договори с "Лукойл България" от 2007 г. към ЕК. Най-изненадващо обаче на 19 май 2023 г. министърът на енергетиката изготвя доклад с предложение цените да бъдат обявявани според борсови цени на ССБ. "Промяната в източника на данни е мотивирана заради променената пазарна цена. Министерството на енергетиката няма информация за ощетяване на националния бюджет, по темата имаше проверка от инспектората, която приключи и докладът ще бъде входиран в Народното събрание и всеки ще може да се запознае с него", обясни Румен Радев.

"Нямам намерение да прикривам корупционна сделка", отсече Румен Радев от трибуната на парламента днес. Той категорично заяви, че няма данни за оказан натиск върху негови подчинени от предшественика му Христов. В отговор на въпроса на народните представители от БСП Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Деян Дечев, Христо Проданов и Ирена Анастасов защо цените в седмичния бюлетин на петролните продукти, подаван от Министерството на енергетиката към Европейската комисия, са променени, Радев каза, че доклад, подписан от предшественика му, е наложил промяната.

Гуцанов настоя министерството на енергетиката да не подменя цените в средата на годината, когато текат постоянни конкурси. Според него, ако се направи проверка на всички сделки, загубите от републиканския бюджет ще излязат много над 2 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари