Румен Радев: България ще продължи да подкрепя търсенето на устойчиво решение на конфликта в Украйна

0
От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, заяви Румен Радев на срещата на върха на страните от формата Б9
От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, заяви Румен Радев на срещата на върха на страните от формата Б9 Снимка: Прессекретариатът на президента Румен Радев

От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, заяви Румен Радев на срещата на върха на страните от формата Б9

"Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти". Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в срещата на върха на страните от формата Б9, която се проведе днес във Варшава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БТА.

Във формата за политически диалог, който обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, тази година участваха президентът на САЩ Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният глава подчерта, че "продължаващата война на Русия срещу Украйна увеличава заплахата за мира, сигурността и стабилността не само на нашия регион, а и на цяла Европа. Конфликтът поставя на изпитание вече над година социалните и икономическите системи на европейските държави и налага търсенето на нови сигурни маршрути за доставки на енергийни и други ресурси за справяне с кризата. От ключово значение е и как ще изглежда Европа след края на военните действия, включително и новата архитектурата за сигурност, която ще влияе върху нашето бъдеще".

"Чл. 5 от Северноатлантическия договор гарантира сигурността на държавите членки на НАТО, но влошената среда за сигурност изисква и реални действия за укрепване на националния отбранителен капацитет на отделните страни, който да допринася за общата сигурност", подчерта още Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че България оказва в рамките на своите възможности подкрепа за Украйна и ще продължи да подкрепя международните усилия в търсенето на устойчиво решение на конфликта в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари