Румънци спасиха 150 мигранти в Черно море

0
Властите в Букурещ са притеснени
Властите в Букурещ са притеснени

Бедстващ траулер с близо 150 мигранти на борда беше прихванат от румънските власти в Черно море.

Това е поредният случай на прихванат кораб с мигранти, които се опитват да стигнат до Европа през Черно море.

Властите в Букурещ се притесняват, че макар и страната им да беше до голяма степен пощадена от мигрантската вълна, пътят през Черно море може да се превърне в алтернатива на този през Средиземноморието.

Според граничната полиция броят на мигрантите, които от началото на годината са се опитали да влязат незаконно в Румъния, е с 80% по-голям от общото количество мигранти през миналата година. Почти всички случаи на незаконно пресичане на границата са регистрирани в северозападните части на страната, както и в окръг Кюстенджа, пише БГНЕС.

Министърът на външните работи Теодор Мелешкану заяви, че Румъния „е по-скоро транзитна държава“ и според него броят на бежанците в страната не е голям, тъй като миграционният натиск се оказва основно върху Северна и Западна Европа.

Ръждясалият кораб с мигранти е бил изтеглен преди зазоряване до черноморския пристанищен град Констанца, който се намира на около 250 км източно от Букурещ.

Командирът на румънската брегова охрана заяви, че първоначалното преброяване показва около 153 души на борда, включително 53 деца.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари