Основният канал за трафик на мигранти през българската граница е под контрола на афганистанци

0
За да издържат на преходите, бежанците използват стимулиращи медикаменти за белия дроб и втриват във венците си нискокачествения наркотик
За да издържат на преходите, бежанците използват стимулиращи медикаменти за белия дроб и втриват във венците си нискокачествения наркотик Снимка: БНТ

Продължава подсилването на границата с Турция след жестоката трагедия в Бургас

Допълнителни сили на полицията и армията трябва да пресекат пътя на мигрантите и каналджиите в района.

Подсилването на пограничните райони с повече военни и полицаи вече е видимо от последните няколко дни. Предизвикателствата обаче са големи. Това, което видя екипът ни е, че границата преминава през гориста пресечена местност, осеяна с дерета. Това изисква добра подготовка, добра техника и доста човешки ресурс. Голяма част от мигрантите, които пресичат границата са млади мъже, които взимат медикаменти, за да могат да издържат на темпото и на умората, за да пресекат границата, информира БНТ.

През последния месец броят на мигрантите, които преодоляват оградата с Турция в района на Малко Търново рязко се покачва. Някои дори правят записи с мобилни телефони, които разпространяват в телеграм групи.

Мигрантите използват стълби, след това прикритието на гъстата гора, където правят почивка. На кадрите се вижда, че групите се състоят основно от млади мъже.

Село Бръшлян, което е на около пет километра от границата, е едно от първите спирки по пътя към вътрешността на страната.

"Режат понякога и самата ограда и се мушкат. Те са на тълпи. Онзи ден мина един. Викам му: къде, бе? Той ми маха. Минават през центъра на селото и ги хващат по пътя", казва Костадин Георгиев.

"Един ден дойдоха тук на площада. Сирийци, казаха, че пет дни не са яли. Дадох им хляб. Съжалих ги", разказва местна жителка.

Пред една от къщите тази сутрин хората отново намират изоставени лични вещи.

БНТ: Такава ли е практиката - правят биваци, за да нощуват?

"Преминават по някакъв начин, хвърлят дрехи, багажи... във втората част на деня минават оттук. Редовно ги виждаме. Звъним на Гранична полиция", каза Злати Божилов.

Основният канал е под контрола на афганистанци като в него участват сирийци и пакистанци. Според източници, близки до разследвания за трафик, афганистанците са обучени от каналджиите и познават добре местността. Обикновено групите включват не повече от 20 човека. Отпред и отзад са водачите, които ако не бъдат задържани, се връщат обратно. Други действат сами като свалят предварително карти на мобилните си телефони - това са основно групи от Алжир, Тунис и Мароко.

"Едното нещо, по което се ориентират са стълбовете с високо напрежение. Пътят е изчистен. Стигат до един ето такъв път. Те имат мобилни телефони. Джипиесът работи навсякъде", разказва още Злати Божилов.

Някои от мъжете носят в себе си ножове. За да издържат на преходите използват коктейл от енергийни напитки и стимулиращи медикаменти за белия дроб. Други пък минават границата под въздействието на дрога като втриват във венците си нискокачествения наркотик "наслар", който е отпадъчен продукт от производството на хероина.

БНТ: Къде всъщност ги чакат каналджиите?

"Със сигурност не е около селото, защото ако е около селото местните са предпазливи. Те са обучавани от малки да залавят диверсанти. Обажда се веднага на Гранична полиция. По-скоро ги чакат по-главния път за Малко Търново", обяснява още Злати Божилов.

За курсовете до вътрешността на страната трафикантите наемат различни шофьори като най-често това са хора, притиснати от заеми и без доходи. Сумите са различни като някои се съгласяват дори за пълен резервоар с гориво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари