Румънци помагат за завършването на църквата в Бяла

1
Храмът е чакан повече от 100 години
Храмът е чакан повече от 100 години

Румънци помагат за завършването на църквата „Свети Пантелеймон” в Бяла, Русенско. Храмът е чакан повече от 100 години.

Изграждането започна преди година, а с дарения се включиха десетки жители на градчето, съобщи БНТ. В момента единственото място, където се правят църковните служби, е скромен параклис, пригоден за служба в бивша книжарница.

Обединени от вярата, жителите на Бяла се включиха в събирането на средства за изграждането на църквата. Най-активни бяха децата, които на два благотворителни базара продадоха свои картички и картини за пет хиляди лева. Със сумата беше купена камбана за храма. Местните хора вярват, че съвсем скоро той ще отвори врати и чакат с вълнение денят, в който ще чуят камбанния звън.

Грубият строеж на храма вече е готов, а до седмица ще започне монтирането на поръчаните вече прозорци и витражи. Освен беленчани, с дарение за храма са се включили и хора извън България.

Предстои да бъде обсъдено и вътрешното оформление на храма и изработката на иконостаса и изписването на стените. За тяхното финансиране средства са обещали и от комисията по вероизповеданията и от правителството. Мечтата на беленчани е храмът да отвори врати на 27 юли, когато църквата почита паметта на Свети Пантелеймон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари