Румънски роми обират пенсионери в Пловдив

0
Ромите първо предлагат подаръци на възрастните хора в Пловдив, после ги обират
Ромите първо предлагат подаръци на възрастните хора в Пловдив, после ги обират

Ромите първо предлагат подаръци на възрастните хора в Пловдив, после ги обират

Двама румънски граждани са арестувани в Пловдив, след като откраднали пари от домовете на пенсионери. Мъжете са на 34 и 26 г. и са от един ромски клан. За да спечелят доверието на възрастните, те им предлагали различни подаръци, пише 24 Часа.

Този механизъм е сравнително нов в България, но явно функционира в Румъния”, заяви районният прокурор на Пловдив Петър Петров. Той призова възрастните хора да внимават повече и да не се доверяват на непознати.

На 7 март т.г. 62-годишна пенсионерка по болест се прибирала пеша по бул. “Княгиня Мария Луиза”. По-възрастният крадец я спрял и на развален български ѝ предложил да ѝ подари домакинска посуда по случай празника на жените. Тъй като подаръкът тежал, румънецът предложил да я закара до дома ѝ. Щом стигнали поискал стотина лева за гориво, защото трябвало да пътува до София.

"Възрастната жена бръкнала в гардероба си и извадила несесер, в който държала 8380 лв. и започнала да брои", разказа наблюдаващият прокурор Мирослав Спасов. Щом видял голямата сума, гостът предложил още един подарък - куфарче за пари. Помогнал на пловдивчанката да нареди банкнотите и я помолил за чаша вода. Щом излязла от стаята, той задигнал цялата сума. "Тогава ѝ казал, че ще ѝ направи още един подарък, който обаче бил в колата. Жената слязла с него, изчакала го до входната врата, но той така и не се върнал", добави прокурорът.

Щом установила кражбата, възрастната жена подала сигнал в полицията. Извършителят е бил задържан на същия ден, а на 10 март Районният съд го оставил за постоянно в ареста.

Другият случай е станал няколко дни по-рано - на 28 февруари. Тогава от МВР съобщиха, че мъж на 83 г. е бил обран в кв. "Кючук Париж", след като се опитал да си купи евтино златни тенджери. Всъщност обаче посудата му била обещана като подарък. Пред 26-годишния румънец пенсионерът извадил плик с 5500 лв. При вида на парите, младежът бутнал дядото.

"Възрастният мъж го молил да му остави поне нещо за храна и крадецът му върнал 1200 лева", каза прокурор Петров. Пострадалият веднага се обадил на дъщеря си, която от своя страна сигнализирала в полицията. След като бил задържан, 26-годишният получил същата мярка за неотклонение, като сънародника си.

Задигнатите суми са възстановени.

"За залятата с киселина жена ще има официално съобщение в близките дни. За сега мога да кажа с голяма степен на категоричност, че е обгорена със сярна киселина", заяви Петър Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари