Румъния узакони бакшиша, който се отчита с фискален бон

0
Румънското правителство узакони бакшиша в края на април 2015 година
Румънското правителство узакони бакшиша в края на април 2015 година

Румънското правителство узакони бакшиша в края на април 2015 година с постановление публикувано в Държавен вестник. Български туристи вече забелязаха, че той се отчита с отделен фискален бон.

Под бакшиш се разбира парична сума, предложена доброволно от клиента в допълнение към стойността на доставените стоки или извършените услуги от икономическите оператори, както и рестото, върнато от продавача и не взето от клиента.

Бакшишът се облага като печалба - съответно с данък от 16 процента или в случая на микропредприятията - с 3 процента, като ще бъде изключен от сферата на ДДС.

Ако бъде разпределян на служителите, той се облага като доход от други източници с данък от 16 процента. Допълнителните доходи няма да бъдат включени в облагаемата основа на социалните и здравните осигуровки.

Правителството оценява, че след облагането на бакшиша ще събере в държавния бюджет 154 милиона леи (еврото се разменя за 4,43 леи) тази година, 300 милиона леи следващата година, 319 милиона леи през 2017 г. и 338 милиона леи през 2018 г., тоест около 1,11 милиард леи за три години и половина.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари