Румъния се превърна в сметище на Европа? Как е в България

0
От началото на 2021 г. поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния от други европейски държави
От началото на 2021 г. поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния от други европейски държави Снимка: Garda de Midiu

Превръща ли се Румъния в сметище на Европа? И прилича ли ситуацията там на тази в България от последните години?

От началото на 2021 г. поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния от други европейски държави. В документите пише, че са за рециклиране, но всъщност никой не ги рециклира. Вместо това те се озовават на препълнените румънски сметища.

Кой печели от това

В държави като Германия, Белгия и Гърция изхвърлянето на един тон отпадъци може да струва на производителя им до 1000 евро. Редица компании се опитват да си спестят част от разходите като пращат боклука си в Румъния.

Там фирми и хора взимат по около 250 евро на тон получен боклук, показва разследване на румънската служба на Радио Свободна Европа. След това вместо да се рециклира или оползотвори съгласно правилата, този боклук просто се изхвърля на сметищата или се гори в близост до тях.

Министърът на околната среда Барна Танцос коментира пред местна телевизия, че незаконният внос на отпадъци в Румъния е „широко разпространен феномен“. Според него е възможно това да се случва заради европейското правило, което позволява вноса на материали за рециклиране и някои други видове отпадъци от една държава членка на Европейския съюз в друга.

„На теория в тези контейнери има материал за рециклиране“, коментира Танцос.

„Казвам на теория, защото много често в тях има нещо различно от това, което е декларирано.“

Как пристига боклукът

От началото на 2021 г. досега поне 3700 тона боклук са внесени незаконно в Румъния, каза директорът на агенцията за защита на околната среда Октавиан Берсеану.

Сред случаите, привлекли вниманието на властите, е откриването на 10 контейнера от Германия, пълни със смесени отпадъци, включително хартия и пластмаса, на пристанището в Констанца на 7 май тази година. Друг такъв случай е откриването на 10 тона отпадъци от стъкло, натоварени в Гърция и предназначени за компания от Кълъраш – град на брега на Дунав, разположен точно срещу Силистра.

През юни пък 20 тона пластмасови отпадъци са открити на границата. Те са били внесени от Гърция и предназначени за компания, регистрирана в Гюргево. Същия месец и открита и пратка от 16 тона дрехи и облекла, предназначени по документи за рециклиране.

Кораб, който по документи пренася зърно от Сърбия, но в действителност на борда му са открити 1000 тона отпадъци.

На 3 август бреговата охрана в Констанца прави проверка на кораб, който по документи пренася зърно от Сърбия, но в действителност на борда му са открити 1000 тона отпадъци.

Властите на пристанището в Констанца са залавяли незаконни пратки отпадъци, пристигащи и от Япония, Саудитска Арабия и Китай.

По думите на директора на агенцията за защита на околната среда незаконният внос на боклук се е увеличил в пъти през последните няколко години. Според него причината е, че държави като Китай и други страни в Азия забраниха вноса на отпадъци, а част от боклука на Европа и други развити региони е вил изнасян за тези страни.

Защо няма наказания

Откриването на пратките с незаконно внесени отпадъци обаче е по-сложно, отколкото изглежда. Румънските власти са затруднени от факта, че има и напълно законен внос на отпадъци за рециклиране, предназначени за местните заводи за рециклиране.

Според министъра на околната среда в документите на боклука, който се внася незаконно, се посочва, че е точно такъв.

„Но компанията, която го внася, всъщност рециклира само 10% от него, а останалите отиват на сметищата“, казва Барна Танцос.

Друга тактика на фирмите, които внасят отпадъците, е да ги представят като продукти втора ръка, които е планирано да бъдат продавани.

„Искаме да затегнем правилата, за да можем да пращаме в затвора нарушителите“, каза още Октавиан Берсеану.

„Според мен това е въпрос на национална сигурност.“

Как е в България

Румъния не е единствената държава от региона, в която се внасят отпадъци от други европейски държави. Такава практика съществува и в България и това дава основание и България да бъде определяна като „сметище“ на Европа.

Темата за вноса на отпадъци стана популярна през 2019 г. след разследване на международната мрежа OCCRP и българският ѝ партньор „Биволъ“. През същата година в Италия бяха задържани 17 вагона боклук, които според медиите е трябвало да стигнат до България.

По-късно стана ясно, че вносът на такива отпадъци от Италия в България е практика и големи количества боклуци се складират на площадки на топлоелектроцентрали в страната.

Разследване на Свободна Европа показа, че същите централи са получили от Министерството на околната среда и водите позволение да изгарят тези отпадъци, без преди това да бъде оценено дали са технически пригодни и без да бъде оценено въздействието върху околната среда.

Друга част от отпадъците и досега са на площадката на фирмата „Феникс Плевен“, която ги е внесла за рециклиране, без изобщо да има капацитет да ги рециклира.

За разлика от Румъния обаче, в България вносът на смесените отпадъци, които не могат да се рециклират, а само да се депонират или изгарят, беше разрешаван от тогавашното ръководство на екоминистерството.

Сега служебният министър на околната среда и водите Асен Личев предложи Министерският съвет да приеме решение, с което да забрани вноса на смесени отпадъци, които могат само да се горят и депонират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари