Рублата продължава да се срива

0
Руската валута поевтиня до двегодишно дъно в очакване на новите санкции
Руската валута поевтиня до двегодишно дъно в очакване на новите санкции

Докато Русия получава "на живо" урок в Турция какво може да се случи при конфронтация със САЩ дори на ключов съюзник в НАТО, рублата продължи в понеделник да поевтинява сред догадки какъв ще е ефектът от санкциите, които ще бъдат наложени на Русия около 22 август, и дали след тях през ноември ще има още по-строги мерки.

Курсът спрямо долара надхвърли на Московската борса 68 рубли за пръв път от 18 април 2016 г., а еврото премина прага от 78 рубли, на който бе на 11 април същата година. Това е поевтиняване от около 1.4% в рамките на сутрешната търговия спрямо нивото от петък. Миналата седмица рублата изгуби над 6% от стойността си спрямо долара, съобщи Дневник.

Финансовото министерство и централната банка опитват да успокоят инвеститорите, че разполагат с достатъчно средства и инструменти да не позволят потъване на националната валута. Но анализатори се съмняват, че действията им ще бъдат достатъчно решителни.

Последните събития започнаха на 8 август, когато Държавният департамент обави налагане на санкции заради случая "Скрипал" и свързаната с него употреба на бойно химическо вещество. За подобно действие, което Русия категорично отрича да е извършила на 4 март тази година, има специален американски закон, изискващ най-малкото едногодишно наказание на установения извършител.

След 10 дни влизат в сила първите санкции за ограничаване износа на някои високи технологии и финансови операции. Ако до 3 месеца Москва не даде гаранции, че няма да използва химическо оръжие и не допусне независими инспектори - което е практически неверотно да се случи - следва втора фаза с по-сериозни забрани за търговия с Русия.

Още на 10 август рублата поевтиня до 67 за долар - нивото от август 2016 г., и централната банка коментира, че това е естествена и вече известна им реакция за потенциалните санкции, както и че може да предотврати заплахи за финансовата стабилност. Финансовият министър Антон Силуанов също настоя, че Русия може да се справи с това, което премиерът Дмитрий Медведев нарече икономическа война, намеквайки, че сред мерките е и отказ от използване на долари в търговията.

Страната вече намали значително притежаването на американски дългови облигации, а втората теза на Силуанов е да се намаляват позициите в долари, преминавайки в рубли, евро и юани. Но за раздяла с долара се говори от 10 години, и то без особен резултат. Причината е, че световната търговия с петрол се извършва с американската валута, а изоставянето ѝ не е изгодно и за купувачите на руски нефт, защото така се оказва, че поемат част от негативите от санкциите, насочени срещу управлението на президента Владимир Путин.

Други мерки, които финансовото министерство подготви през юли, са ограничаване на вноса от страни, наложили санкции, прехвърляне на руския пазар на основния оборот от търговията с акции на руски компании, засекретяване на информацията за санкционирани руски корпорации ("Лукойл" също е сред тях - бел. ред.) и създаване на т.нар. вътрешни офшорни зони, за да се завърнат валутните средства от чужбина.

На теория конфликтът може да ескалира до това Москва да отвърне и със забрана американски компании да работят на руския пазар, включително банки, търговски и хранителни вериги.

Още преди петък, когато за пръв път се усети бързо поевтиняване на рублата, американски инвестиционни банки предупредиха клиентите си да действат предпазливо с руската валута, защото тя ще продължи да се обезценява, тъй като рисковите последици от санкциите още не са изчерпани.

"Споняйки си какво се случи през април, когато бяха въведени санкции и видяхме подобна реакция на рублата, сегашното движение в курса ѝ едва ли ще притесни властите особено много", казва пред "Ройтерс" Тилман Колб, анализатор на възникващите пазари за UBS Global Wealth Management в Цюрих.

Лиза Ермоленко, икономист от Barclays в Лондон, също смята, че както се е въздържала от намеса през април, така и сега централната банка няма да реагира поне докато не се случи по-сериозно обезценяване на рублата. Тя не вярва и да има повишаване на основния лихвен процент, който е 7.25%.

"Властите не са си поставяли за цел да избягват поевтиняването на рублата в момента. Затова и няма да предприемат нищо", съгасен е и Пьотр Милованов, валутен брокер в московската "Металинвестбанк".

Колб не изключва по-сериозна реакция от властите, "ако рублата наближи 70 за долар, но и тогава зависи как е стигнала до това ниво".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари