Росица Матева: Машинното гласуване във Велико Търново спря заради човешка грешка

0
Някой е дал погрешна листа за въвеждане в софтуера на машините
Някой е дал погрешна листа за въвеждане в софтуера на машините Видео: bTV

"Във Велико Търново грешката с машинното гласуване се получи заради човешки фактор. Някой е дал погрешна листа за въвеждане в софтуера на машините"

Това обясни в предаването „Тази сутрин“ Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК. Машинното гласуване във Велико Търново беше преустановено още в началото на изборния ден. 

„За мен е недопустимо районната избирателна комисия да не провери най-късно в съботния ден какво се съдържа като данни в машината“, отбеляза тя.

По думите й ЦИК също има отговорност да поръча това на РИК.

„Иначе машинният вот се случи, тъй като от 9400 машини около 20 не работеха – не тръгнаха или имаха някакви проблеми“, уточни Росица Матева, допълвайки, че доста голям процент от хората са гласували с машини.

За вота в чужбина тя отбеляза, че очевидно броят на избирателните секции зад граница е малък. Препоръчахме на ЦИК да увеличи броя на съставите на секционните комисии, отбеляза Матева.  

За проблемите при предаването на протоколите тя обясни, че на места е имало недобра организация от районните избирателни комисии и от съответните общини.

"Беше недопустимо да бъдат карани хората да чакат навън, на открито или в автобуси. Традиционно се чака, през нощта се обработват протоколите и се предават. Сега, заради този начин на изработване на протокола, беше ясно и предупреждавахме, че ще има много грешки при попълването му, особено при сборуването на преференциите, и това се сбъдна“, заяви Росица Матева.

Според нея по-дългото чакане е било заради обобщаването на данните от гласуването на хартия и машинното гласуване, събирането им и пренасянето им на хартия. Грешките в протоколите не могат да повлияят на резултатите от изборите, защото традиционното гласуване на хартия е познато. Резултатите от машинното гласуване се извличат от флаш паметта и се сравняват с нанесеното в хартиения протокол.

"Няма да има забавяне при обявяване на резултатите, ще се обявят в срок", каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук