Ройтерс: Празните курорти в България се подготвят за тежко лято

0
Собственик на хотел на брега на морето: Ако излезем на нулата тази година, ще сме супер добре
Собственик на хотел на брега на морето: Ако излезем на нулата тази година, ще сме супер добре

Слънчев бряг, най-големият български курорт на Черно море, известен с нощния си живот и с препълненото си крайбрежие, сега е като призрачен град, предава Ройтерс.

След като коронавирусната пандемия затвори границите, спря полетите и принуди хората да си останат у дома, малцина са онези, отишли на ваканция сред стотиците неотворени чадъри и недокоснати шезлонги на 5-километровия участък със златен пясък.

„Не помня нищо подобно“, коментира Румен Мончев, собственик на хотел на брега на морето. „Ако излезем на нулата тази година, ще сме супер добре“, казва той.

Мончев е намалил цените си, инвестира в екрани, с които да раздели масите в залата за хранене и е наел „Covid-19 шериф“, за да гарантира, че хотелът му е безопасно място предвид пандемията на новия коронавирус.

Но от 160-те унгарци, които е очаквал миналата седмица, са пристигнали само 33-ма.

Туризмът представлява около 12% от българската икономика и изхранва хиляди хора в най-бедната страна членка на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

За да спаси нещо от летния ваканционен сезон, правителството предлага субсидии за чартърни полети и намалени такси за концесия, така че плажните оператори могат да предлагат по-евтини шезлонги, като същевременно пазят бреговете безопасни и дезинфекцирани.

От началото на юни България, която има сравнително малък брой случаи на коронавирус, отвори границите си за свободно пътуване за повечето страни в Европа.

И все пак, пандемията намали броя на чартърните полети до черноморските градове Варна и Бургас с 35% за този сезон спрямо 2019 г. Подобен спад се очаква и при редовните полети, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 9 млн. чуждестранни туристи посетиха България миналата година, а Ангелкова прогнозираше 10% растеж за 2020 г.

„Очаквахме най-доброто лято до момента. За съжаление, това вече не е на дневен ред“, коментира тя. „Да се надяваме, че можем да започнем сезона от юли, да завъртим колелото и да надградим над това“, допълва Ангелкова.

В четвъртък България регистрира 128 нови случая на коронавирус, като общият им брой до момента е 4242. Смъртните случаи са 209 .

Засега 60-70% от хотелите в двата основни курорта на Черно море – Слънчев бряг и Златни пясъци, планират да отворят в близките дни, залагайки на възстановяването на чартърните полети от Нидерландия и Германия по-късно тази седмица.

„Отдавна спрях да гледам резервациите. Всички сме в изчакване“, коментира Теодор Пастармаджиев, управляващ Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Той се надява, че ограниченията за пътуване на туристи от ключови пазари като Великобритания, Русия и Украйна ще бъдат вдигнати през юли, а ваканционните посетители ще започнат да пристигат масово през август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари