Роднините на германските дипломати напускат Иран

0
Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа
Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа

Канада предупреди гражданите си да не пътуват до Израел и Газа

Роднините на служителите в германското посолство в Техеран днес напускат Иран поради страховете, че напрежението между него и Израел може да ескалира, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорител на германското външно министерство съобщи, че в момента се предприемат мерки за сигурност и във ведомството е свикан кризисен щаб. Повече от 100 германски граждани са се регистрирали в списъка на министерството за готовност при кризи (т.нар. „Елефанд“) – система, която позволява на германците в чужбина бързо да бъдат информирани от официални представители на страната за настоящата ситуация и да бъдат включени при потенциални антикризисни мерки.

В петък германското външно министерство призова всички германски граждани да напуснат страната и издаде предупреждение срещу пътуването в страната, казвайки, че ситуацията със сигурността може внезапно и бързо да се влоши.

Посолствата на други страни също издадоха подобни предупреждения, след като на 1 април двама бригадни генерала и още петима членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция бяха убити при предполагаем израелски въздушен удар по иранското посолство в Дамаск. Иранското ръководство се закани на няколко пъти да отговори.

Междувременно по данни на Ройтерс Канада е предупредила гражданите си да избягват пътувания до Израел, ивицата Газа и Западния бряг, повишавайки оценка на риска на региона поради повишената заплаха от атаки на израелска територия. Външният министър Мелани Джоли заяви в социалната мрежа „Екс“ късно снощи, че канадците в района трябва да обмислят как да го напускат.

С повишения риск от атаки на израелска територия ситуацията с регионалната сигурност остава силно нестабилна и може без предупреждение да ескалира“, написа тя.

Правителството в Отава по-рано предупреди канадците да избягват пътувания към региона, ако не са належащи.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че очаква Иран да нападне Израелпо-скоро, отколкото по-късно“ и предупреди Техеран да не предприема действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    2
    Невярващ
    Едва ли ще се стигне до голям конфликт. Напразни са притесненията на дипломатите. Иран няма полза да ескалира конфликта и нещата ще се сведат до няколко дрона и няколко ракети и както е казал народа : "Всяко чудо за три дена", а в случая вероятно един ден и после няколко месеца нагла пропаганда от Иран и Русия на злото против Запада и Израел. Народът пак е казал : "Куче което много лае не хапе!", че и на еятулаха и Путин джавкането ще е голямо ама безопасно.
  • 2
    1
    fasasfaffa
    XAXAXAAXXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAAX
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари