Родители и деца играха волейбол с чаршафи

0

Първокласниците на СУ "Христо Ботев" в Русе се включиха в инициативата на Центъра за приобщаващо образование за конкурс за училищен празник и конкурс за рисунка.

Кампанията "Дни на приобщаването" се провежда за трета поредна година и в нея се включват училища от цялата страна. Мотото на тазгодишната кампания е "Дайте им крила" и цели да мотивира деца, учители и родители да насърчават децата в усещането им за общност и в желанието за смели мечти.

Учителите от началния курс на гимназията бяха подготвили празника и организираха първокласниците в четири отбора, но не според четирите паралелки, а на случаен принцип, за да доминира забавлението, а не състезанието. Което не попречи в даден момент и децата, и родителите от тимовете да се увлекат и да вложат спортен хъс, предава briagnews. В двора на училището, след приключване на учебния ден, се бяха подредили деца и родители, звучеше музика и се полюшваха балони. Децата от паралелката по рисуване се отправиха към тази част на двора, където имаше подготвени за тях полета за рисуване.

Звезделина Иванова, един от класните ръководители на първи клас и водеща на събитието   обяви, че на специално подготвен клипборд децата ще записват за какво мечтаят, но преди това тръгна сред тях и ги разпита: някои мечтаеха за батут и хеликоптер, футболна купа, а други за това да станат лекари, археолози; имаше и такива, които не знаеха още за какво да мечтаят, но при всички случаи, идеята на кампанията е децата да усещат подкрепа по всяко време и за всяка мечта.

Отборите "Бързи", "Смели", "Мечти" и "Успех" в първата игра трябваше да съберат колкото се може повече боклук в пластмасови кофи - като боклукът не беше наличен, а представляваше смачкани и оформени с тиксо топки: родителите събираха и хвърляха в кофи, които децата държаха; последва игра на морски шах.

Като че ли най-забавна се оказа следващата игра - през волейболна мрежа деца и родители, опънали чаршаф, трябваше да прехвърлят топката и да бележат точки, където другите два отбора със своя разпънат чаршаф посрещаха и връщаха топката. Игрите постепенно създадоха състезателен дух и родителите се увлякоха не по-малко от децата.

Оригинална беше и последната игра - слалом, в която отново заедно, наредени един след друг, родители и деца трябваше да притискат балони и да обикалят около конуси. Празникът приключи с пускане на балони с хелий и пожеланието и мечтите на децата да бъдат волни и устремени нависоко като тях. Училищното настоятелство беше осигурило награди за участниците. Националните победители от двата конкурса ще бъдат обявени на 31 май 2018 г. на сайта на Центъра за приобщаващо образование, чиито проучвания показват, че дори минималното участие на общността в училищния процес води до значително подобрение на резултатите на децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари