Родител от Русе: Маските в час - категорично не!

6
Мисля, че децата тогава трябва да имат малко повече свобода, смята Пламена Георгиева
Мисля, че децата тогава трябва да имат малко повече свобода, смята Пламена Георгиева Видео: Русе Медиа

Учениците от 5 до 12 клас в Русенска област се завръщат от днес в класните стаи.

Само две гимназии – Математическата и ПГ по облекло, в които има голям брой болни учители, остават онлайн до 4 декември. С решение на областния щаб до края на месеца дистанционно учат и децата от 5 до 7 клас в община Русе.

Изискването за маски и в часовете, което важи от днес, предизвика противоречива реакция сред родителите, но според учителите тази мярка е необходима за запазване на здравето и на децата, и на преподавателите.

В СУ „Йордан Йовков“ всеки класен ръководител е разговарял с родителите на учениците си, за да види какви са нагласите им. „Несъмнено имаше и такива, които възпрепятстваха и бяха категорични, че не искат децата им да присъстват с маски, но след по-убедителни разговори, включително и от моя страна, се стигна до убеждението, че това е за тяхна безопасност и не само на учениците, но и от страна и на педагогическия екип“, казва директорът Кремена Кръстева пред Русе Медиа.

Антоанета Пенева, родител на ученик в училището, застава категорично зад носенето на маски в клас. „Това е мярка за предпазване от заразяване, нормално е да има такива мерки. Аз съм за мерките. Това е превантивно, заболеваемостта стана твърде голяма, за да може да си позволим своеволия. Зима е, знаем, че вирусът се развива много по-лесно през студените месеци“, казва тя.

На обратното мнение е друг родител – Пламена Георгиева, според която маските в часовете ще създават дискомфорт на децата. „Мисля, че тогава трябва да имат малко повече свобода“, смята тя.

Част от училищата са разработили график за хибриден модел на обучение – има паралелки онлайн, други са присъствено. В СУЕЕ например вече го прилагат, в СУ „Йордан Йовков“ също са готови, но чакат мненията на родителите. Ако мнозинството е съгласно, ще влезе в сила от другата седмица.

„Пуснахме онлайн анкета, за да видим какви са нагласите на родителите. Нагласите са противоречиви, но особено за 1 и 2 клас считаме, че най-целесъобразна е присъствената и дневна форма на обучение“, казва Кремена Кръстева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари