Роб Уейнрайт: Европол винаги ще бъде готов да помага на България

0
Екатерина Захариева връчи „Златна лаврова клонка” на директора на Европол
Екатерина Захариева връчи „Златна лаврова клонка” на директора на Европол Видео: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес връчи най-високото отличие на МВнР – „Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на Европол Роб Уейнрайт, предаде БГНЕС.

По време на церемонията министърът на външните работи, изрази своите впечатления относно работата на Уейнрайт и на агенцията. Това не е първото отличие, което получавате от българската държава и очевидно с Цветан Цветанов наистина споделяме оценките, които преди години, той връчи на Вас и почетния знак на МВР, каза Екатерина Захариева.

„По време на мандата на Уейнрайт от 2009 до 2012 г. той отвори структурата на Европол за всички държави членки, но и за трети държави по отношение на борбата с трансграничната престъпност и, разбира се, тероризма. Той има принос и в това информационният обмен на структурата на европейската комисия и Европол да бъдат засилени, защото участва активно и в изработването на това електронно и историческо приемане на тези промени, които настъпиха“, заяви Цветан Цветанов.

Европейската полицейска служба е правоприлагащата агенция на Европейския съюз, чиято основна задача е да допринесе за по-голямата безопасност в Европа, като подпомага страните членки.

Според Роб Уейнрайт основните приоритети в работата на Европол и предизвикателствата, пред които са изправени държавите - членки на Европейския съюз са борбата с тероризма и миграционната криза, борбата с киберпрестъпността и трафика на хора. Според него справянето с всички тези престъпни прояви се дължи на доброто сътрудничество между агенцията Европол и националните органи и власти на ЕС. Искам да оценя приноса на България, защото тя помага не само на работата на Европол, но и на всички институции на ЕС, когато трябва да се справят с предизвикателствата, преди които сме изправени днес.

Бъдете сигурни, че Европол винаги ще бъде готов да помага на България в борбата с всички тези престъпни прояви, подчерта Уейнрайт. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари