Рибата още се крие заради студеното време

0
Тази година има повече водоеми и участъци от реките, разрешени за улов по време на пролетното размножаване на рибите
Тази година има повече водоеми и участъци от реките, разрешени за улов по време на пролетното размножаване на рибите

Тази година има повече водоеми и участъци от реките, разрешени за улов по време на пролетното размножаване на рибите

В Благоевградско може и да опитат да хванат черна мряна на водоема “Проевски”, ако тя се е преселила от река Струма. Разрешени са още Попарица, Помпата, водоемът до Завода за релета в Баня и яз. “Дебрене”. В Бургаско може да се лови само на баластриера Дупките, а във Варна отново е разрешен само малкият язовир в с. Пчелник. Там трябва да се внимава при подхода към водоема, защото арендаторът на земя не пуска през нивите, пише 24 ЧАСА.

Във Великотърновско водоемите тази пролет са намалени. Разрешени са само старите речни корита в Раданово, Върбица и Драганово и отводнителният канал “Запад” в Свищов. За сметка на това в коритата може да се преследват големи линове, които местните ловят само и изключително на сладка царевица от консерва. Там тези риби не пипат големите черни блатни червеи и дори белите. Във Видин може да се лови в язовирите “Божурица” и “Забравка” и в р. Дунав от Колодрума до Баба Вида. Врачани могат да се радват на рибата в яз. “Мраморчица”, в ограничен участък на р. Ботуня в Криводол и в лимана на пристанището в Козлодуй.

В Габровско са разрешени р. Росица в определен участък в Севлиево до полицията и яз. “ Рачевци”. В Кърджалийско обаче са пуснати цели пет язовира - “Мъглене”, “Невестино”, “Охлювец”, “Нановица-1” и “Соколяне”. В Кюстендил може да се рибарства в стария рудник в Николичевци и в трите язовира - “Голям и Малък Върбовник” и “Самораново”. Водоемите, разрешени в Ловешко, са същите като миналата пролет. Това са определени участъци от яз. “ Сопот” и целите язовири “Тодоричане” и “Кантон-5”. В Монтанско са язовирите “Огоста” и “Долна вода” в отделни места и р. Дунав при Лом. В Пазарджик може да се лови в Лозен, канал “Кривата вода” и канал “Студената вода”. В Перник са разрешени Рудничното езеро, сгуроотвалите, езерото Кралев дол и езерото в Рударци.

Плевенско се отличава с язовирите “Тотлебенов вал”, “Горни Дъбник” и “Телиш” и множество участъци по Дунав, които трябва да се следят с ДжиПиЕс. В Пловдивско пак са разрешени “Домлян”, “Пясъчник” и каналът на “Цариградско шосе”. В Русе, Разград и Силистра няма промяна.

Уникалното е в Сливенско. Там освен Сливенска дупка и Чилията е разрешен и напоителният канал в с. Бинкос, който е развъдник за черна мряна и събира нейните преследвачи от цяла България.

В Смолян са пуснати Смолянските езера и по традиция яз. “Тешел”. Дълъг е списъкът на разрешените водоеми в София. Най-зажаднелите за сладководна риба там могат да клечат на баластриерите в Чепинци, Челопечене, Долни Богров, Световрачане, както и Мечката в Самоков. Разрешени са язовирите “Мърчаево”, “Мрамор”, “Жеков вир”, “Алино”, “Бакър дере”. Стара Загора се отличава с определени участъци от яз. “ Копринка”, за които трябва също ДжиПиЕс. Пуснати са три баластриери в Мъглиж и яз. “Чаталка”. В Търговище е пуснат само яз. “Красноселка”, а в Хасковско - язовирите “Корен”, “Доситеево” и “Орешец”.

В Шуменско са разрешени язовирите “Царев брод-2”, “Овчарово” и баластриерата при Радко Димитриево. В Ямбол пускат само на старото речно корито на Тунджа при Ханово и на баластриерата Долен Герен в Елхово.

Сомчета по Камчия, шарани и каракуди в езерата Вая и Мандра

Малки сомчета паднаха курбан на големия вир на Камчия край варненското село Арковна. В продължение на две седмици местни и рибари от Шумен преследваха рибите на торен и земен червей. Обаждаха се и по някой и друг шаран, а мястото е легендарно и с уклеите по педя.

Извън вира се наблюдаваха гърбовете на сомове над 5 кила, които обаче бяха избягали от стълпотворението около вира.

По традиция шараните се обадиха първо в бургаските езера Вая и Мандра. Скубането започна още в началото на март, някои даже се похвалиха с трофейни риби. Добри шарани имаше и на язовир “Оризаре”.

През зимата бургазлии клечаха най-вече на река Средецка за луксозната местна риба бряна, която се среща само там.

Попчетата още не са се разшавали, карагьоз няма

Студената пролет по морето доведе до уникалното масово отсъствие на попчета. Обикновено през април те полудяват на парчета пилешко месо, но сега варненци едва успяват да излъжат по няколко рибки за половин ден.

За разлика от миналата година няма пасажи от заргана в гаваните на буните. Обикновено кълба от тези риби се крият там и стават лесна плячка при замятане на джиг. От миналогодишните украински пъстърви пък няма и помен, макар че това са студенолюбиви твари.

Още по-трагично е положението с обичайния за април карагьоз. На Морска гара едва се хващат по една-две риби на ден.

При това време се очаква кефалите да тръгнат, когато узреят черешите. Тогава най-вероятно ще се появи и първият сафрид.

Последните кораби, които излизаха за калкан преди забраната на 15 април, бяха пълни и с морски котки. Варненци ги наричат софийски калкан, защото режат опашките и ги пробутват на пазара за луксозния калкан по 40 лева килото. Имаше и доста черноморска акула.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Змей
    Дреме ми на кура,за риба не ходя.Чукам жените на тия дето ходят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари