Режисьор: Парите, обещани за сектор "Култура" все още не са стигнали до хората

0
Актьорът Владислав Виолинов посочи, че много години държавата не е осъзнавала важността на културата
Актьорът Владислав Виолинов посочи, че много години държавата не е осъзнавала важността на културата Видео: NOVA

Актьорът Владислав Виолинов посочи, че много години държавата не е осъзнавала важността на културата

"Разликата между Европа и САЩ е, че ние сме продукт на историята, а те - на философията." Това, твърде се, е изречение на любимката на нашето предаване Маргарет Тачър. Желязната лейди е отправката ни за днешното издание, защото ако тя е права, то значи Европа издига своето величие на историята, а тя тук се гради на културата ни.

Именно заради това и толкова ревностно пазим оперите, театрите, кината, филхармониите си. Защото са част от нашето минало и вероятно част от нашето бъдеще. Въпросът в България е по-сложен от обикновеното - дайте да дадем повече пари.

Актьорът Владислав Виолинов посочи, че много години държавата не е осъзнавала важността на културата.

От своя страна Ивайло Ненов посочи, че неслучайно протестът има две основни направления - вдигане на бюджета и законови промени. "Искаме визия за сектор "Култура". "От много години се дават пари без приоритети. Няма цел пред културните институти. Най-накрая има по-съществено увеличение на финансите. Няма механизми как парите да достигнат до протестърите", заяви той по NOVA.

"След като отпуснаха от Министерството на културата средствата след протестите, до момента не са стигнали до хората. Управляващите бяха обещали и да свикат работни групи за промяна, но в момента няма никакви постъпки за това. Единствените добри сигнали получаваме от Комисията по култура. Затова даваме сигнал сега, за да не се получи отново най-бедният сектор да връща пари накрая на годината", коментира Ненов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    TM
    За опери и филхармонии съм съгласен да има финансиране, но за театър и кино не. Последните две са комерсиално изкуство.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Една от най-големите заблуди е, че немското е по-качествено от китайското. Ето - Берлинската стена падна, а китайската държи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари