Рецепта за пунш - идеалната напитка за Коледа

1
Приготвянето ѝ с подправки като канела, карамфил, индийско орехче и добавянето на плодове ѝ придава чуден коледен дъх
Приготвянето ѝ с подправки като канела, карамфил, индийско орехче и добавянето на плодове ѝ придава чуден коледен дъх

Ако сте се върнали от работа изтощени и премръзнали, какво по-хубаво от това да си приготвите една уханна напитка, която да ви загрее и отпусне.

Напитката на пиратите, известна днес като пунш, е запазена марка за коледните празници, пише Марица. Приготвянето ѝ с подправки като канела, карамфил, индийско орехче и добавянето на плодове ѝ придава чуден аромат на Коледа.

Пуншът обхваща широк асортимент от напитки - безалкохолни и алкохолни, които съдържат плодов сок или плодове. Напитката има своите корени още от 17. век, като първоизточниците са били Индия и Великобритания. Обикновено се сервира в големи чаши или малки купички, специално за пунш. Поднасянето става на партита и приеми.

Любопитно е как се появява името на питието. Смята се, че думата пунш има връзка с думата панча, която се превежда от хинди като пет. Все пак изначално напитката се е приготвяла от пет продукта и това са захар, арак, вода, лимон и чай.

В много страни пуншът е традиционна коледна напитка и обикновено се сервира на тържества, за да може гостите да се сгреят. Между алкохолните напитки при приготвянето на пунш са ром, вино, грапа, ракия, арак, бордо, алкохол и водка. Моряците на британска компания за чай в началото на 17. век първи оценяват напитката и те донасят рецептата в Англия, след което тя се разпространява в цяла Европа. Приготвяли са я на базата на вино, защото ромът е бил доста скъп и рядка напитка. До края на 17. век обаче ромът става по-достъпен и напитката се връща към традиционната си рецепта.

В момента съществуват безброй вариации на рецептата. В някои захарта се замества с мед и се добавят различни подправки и билки. Тайната при приготвянето е да не се допуска прекалено загряване на течността, тъй като това може да доведе до загуба на вкус поради изпаряване на етеричните масла. За нагряване трябва да използвате винените емайлирани съдове, за да изключите възможността за реакции на окисляване с метал. Готовата напитка трябва да се сервира в топлоустойчиви чаши.

Класическата рецепта за пунш съдържа ром (1 бутилка), червено вино (2 бутилки), лимони и портокали (2 бр.), захар (200 г), подправки (канела, карамфил и др.) и вода (1 л). Водата трябва да заври, да се добави захарта и да се охлади до 50 °С. Заедно с подправките добавете загрято почти до кипящо червено вино. Изсипва се и пресният сок от останалите два плода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари