Ресторантьори и хотелиери са твърдо против връщането на старата ДДС ставка

0
Когато намаляваме ДДС-то увеличаваме прозрачността на бизнеса и сигурността на хората, обосноваха се от бранша
Когато намаляваме ДДС-то увеличаваме прозрачността на бизнеса и сигурността на хората, обосноваха се от бранша

Когато намаляваме ДДС-то увеличаваме прозрачността на бизнеса и сигурността на хората, обосноваха се от бранша

Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането на ставката от 9 на сто, въпреки че тя е по-ниска от общата, която е 20%. Тоест абсолютно ясно е, че мярката на първо място помогна изсветляването на сектора и увеличаване на събираемостта. Премиерът Николай Денков обяви, че не вижда основание заведенията да продължат да работят с намалена ДДС ставка и даде знак, че тя може да бъде върната от следващата година на нивото за всички стоки и услуги. Това беше посрещнато с недоволство от бранша. От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) изпратиха своята позиция, в която се обявяват против връщането на ДДС за бранша.

Подробности по темата разказа Атанас Димитров - заместник-председател на УС на БХРА, предаде БНР.

"Финансово-икономическата аргументация, с която разполагаме е много сериозна. Трябва да отбележим още от самото начало, че акад. Денков и който и да е министър-председател не може да разбира от всичко. Затова се ползва експертиза и ние предлагаме нашата помощ и съвет да изложим позициите си. Трябва да отбележа, че диференцираната ставка за хотели и ресторанти зависи поради причината, че това е един много сложен и специфичен бизнес, свързан с редица особености. Тази диференцирана ставка се налага в ЕС още преди ковид", отбеляза той.

Освен това каза, че мярката подкрепя тази индустрия именно заради спецификата. Продуктът е много скъп, свързан е с много разходи и поддръжка на изключително голям брой лица заети в една компания.

"Нашата надценка е изключително висока, имаме нисък данъчен кредит и високо плащане към хазната заради оборота, който реализираме. След като приспаднем всички разходи и накрая приспаднем и заплатите и труда се оказва, че бизнесът става нерентабилен и непечеливш", подчерта Димитров. Той призова да се използва европейския опит, тъй като европейските държави не случайно прилагат тази ставка много преди пандемията.

Димитров посочи, че най-големият проблем в бранша е, че след пандемията много хора са напуснали поради несигурност. За да могат да бъдат задържани се е наложило да вдигнат заплатите.

"Но какво се случва ако се върне старото ДДС? Това, което може да се случи е, частично закриване на предприятията поради това, че няма да могат да се справят. Загубване на ценен човешки фактор и другото, което е - частично много предприятия ще започнат отново да преминават в сивия сектор", отбеляза той. По този начин нашият пазарен дял ще бъде предоставен на други съседни държави и поради това мярката трябва да бъде трайна.

"Когато намаляваме ДДС-то увеличаваме прозрачността на бизнеса и сигурността на хората. Те излизат и декларират всичките си парични потоци и тогава държавата взема нещо. А ако ги притисне, аз дълбоко се съмнявам какво ще се случи", каза Димитров.

Той допълни, че от бранша плащат 200 лв. минимална работна заплата повече от всички други сектори. Това означава, че в социалното и здравно осигуряване постъпват повече средства. Димитров изрази надежда, че ще се стигне до диалог с правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    Спокоен до 4
    Всъщност, черния дроб е изумително полезна храна, една от малкото богати на витамин "Д". Именно за това е предимно зимна храна /когато няма чак толкова слънце/ и се препоръчва да се консумира максимално суров. Хората на които присъства в менюто им рядко стигат до смяна на стави. Не коментирам цената в заведенията. Нямам данни за да направя надеждна калкулация.
  • 10
    5
    Възмутен
    Когато Гърция изпадна в криза, ДДС-то от 21,го качиха на 23 процента. В момента е 24 (с някои изключения). Алибеговщината е крайно време,да започва, да пълни качествено хазната.
  • 9
    4
    Ресторант Космос
    порция пържен дроб / отрова за човека/ 200грама - 10 лв. На Кауфланд 1 кг дроб - 5,49 лв. За каква алчност става въпрос тук , смятайте сами
  • 7
    3
    LOL
    Малко е! Трябва и държавни субсидии за сектора :D Щом народа бойкотира тия печалбари е редно да се компенсират с пари от бюджета :D ЕС няма програма за субсидиране на тоя сектор, но ние сме богата държава и сами ще си направим такава.
  • 13
    2
    Другите вампири
    Не се различават по зейнали уста и алчност от ония лами зърнарите. Оня Али Баба ли беше, Алибегов ли беше, само като му видя мазната пирга и мутра по телевизора се отказвам даже кафе да седна да пия някъде. Не ми е жал за никой фалирал от тях. Щом се е сринал, значи нищо не е разбирал от търговия и в повечето случаи е дигал цените до небесата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари