Респираторните заболявания през последната седмица са зачестили

2
Съветите в интернет не са полезни!, алармират експерти
Съветите в интернет не са полезни!, алармират експерти Видео: NOVA

„Респираторните инфекции обхващат целия респираторен тракт - нос, гърло, ларинкс, трахея, бели дробове, затова са многообразни, различни по начин на протичане“.

Това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS доц. д-р Ирен Цочева, педиатър в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Тя сподели, че през изминалата година респираторните заболявания са били доста редки, но през последната седмица на тази година са зачестили.

Специалистът добави, че малките деца, след като станат на година-година и половина и започнат да имат контакт с повече хора, не само с родителите, стават магнит за всякакви вируси, следват заболявания, което е нормално и е „трениране“ на имунитета.

Доц. Цочева отбеляза, че и при първите две вълни е имало деца, които са се заразявали с коронавирус, но сега възрастта е по-ниска, като често имат и съпътстващи заболявания.

Състоянието на детето трябва да се оцени от педиатър, който да прецени дали лекуването може да протече вкъщи, или е необходимо да се потърси помощ в лечебно заведение. А родителите трябва да се вглеждат в детето си, защото ако има промяна в обичайното му поведение, това може да е признак за заболяване, а съветите в интернет не са полезни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук