Решителна крачка за "Дунав мост 3" между Русе и Гюргево

11
В началото на 2024 година се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране
В началото на 2024 година се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране

В началото на 2024 година се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране

България и Румъния подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево. Това е важна стъпка към изграждането на ключово инфраструктурно съоръжение, което ще има голямо значение за развитието на региона.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Вторият мост Русе - Гюргево ще има редица ползи, включително:

- Ще облекчи трафика по съществуващия мост, който е основен транспортен коридор между България и Румъния.

- Ще подобри свързаността между двата региона и ще стимулира икономическото развитие.

- Ще допринесе за по-бързото и лесно придвижване на хора и стоки между двете страни.

Изграждането на втори мост Русе - Гюргево е важен проект, който ще има положително въздействие върху развитието на региона.

Иван Белчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Друг русенец
    До 7. Да, разбирам ги силистренци. Кой не би искал да има икономическите ползи, които сега жъне Русе: Осеяно с боклуци международно, блокиране на трафика в посока моста и това да се движиш по международното спазвайки ограничението на скоростта и да видиш огледалото как някакъв тир лети към теб за да те изпревари. Направо с тези икономически ползи две къщи вече вдигнах и изучих децата в Харвард.
  • 0
    7
    Русенец
    До 6: Силистра се бореше с Русе за този нов мост. Те искат магистралата да почва при тях, да минава покрай Русе, та за Търново. Така искат да си свържат града с нова магистрала и да извлекат икономически ползи от новият мост. Аз казвам - нека!
  • 0
    6
    до 5
    Защо ли им на силистренци мост през Дунав, като могат да си влизат в Румъния по суша? 90 километра по-натам има мост през Дунав до Черна вода. Разбира се няма логична причина да биеш 90 километра път на Изток за да минеш по някакъв мост, но също така какъв е смисъла да биеш 120 километра път до Силистра?
  • 0
    5
    Русенец
    Мостът трябва да е при Силистра. На Русе не му трябват още камиони и още пушек и прахоляк от тях.
  • 4
    4
    daskal
    Проектът за трите трасета на магистралата Русе-В.Търново бе представен преди доста години публично. Мястото на обсъждания мост е недалеч от Мартен в посока Русе. Ама е вярно - какъв мост, когато ние път нямаме. Движението по сегашния двулентов път е пълна лудост!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари