“Репортери без граници“ ще посочват надеждните медии

0
Всяка медия ще може да кандидатства за получаването на сертификат за стандарт на качеството
Всяка медия ще може да кандидатства за получаването на сертификат за стандарт на качеството

Неправителствената организация “Репортери без граници“ (RSF) стартира платформа, чиято цел е борбата срещу дезинформацията

“Инициатива за доверие в журналистиката“ (JTI) ще подлага медии на строга процедура за проверка и ще откроява тези, които заслужават доверие, предадоха Франс прес и Свободна Европа. 

Всяка медия ще може да кандидатства за получаването на сертификат за стандарт на качеството. Самата процедура ще провежда в три етапа.

Първият етап е свързан със самооценка по покриване на поредица от професионални критерии, изготвени заедно с над 130 представители от областта на медиите, академичната общност, регулаторни органи, технологични фирми. От RSF са получили подкрепа още и от Европейския съюз за радио и телевизия, както и от агенция Франс прес, която е основател на инициативата.

След приключването на процеса по самооценка се извършва и външен одит от акредитиран орган.

“Инициативата за доверие в журналистиката цели да промени положението, като превърне спазването на професионални норми във важно предимство и в крайна сметка в залог за дълготрайност на журналистиката”, заяви генералният секретар на RSF Кристор Делоар. Той подчерта още, че проектът е “радикална иновативна стъпка в борбата с дезинформацията“.

Според RSF резултатът от инициативата ще бъде не само в полза на обществото, което ще може да се насочи към надеждни медии, но и ще може да привлече рекламодатели и така да увеличи приходите за организациите, които се включват в нея.

През април “Репортери без граници“ поставиха България на 112-то място в класацията си за свободата на словото.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари