Река Дунав „среща” виетнамската Меконг в Русе

0
Русенският университет посреща през октомври 150 участници в Инициативата за сътрудничество на АСЕМ „Дунав-Меконг”
Русенският университет посреща през октомври 150 участници в Инициативата за сътрудничество на АСЕМ „Дунав-Меконг” Снимка: БНР / архив

Русенският университет посреща през октомври 150 участници в Инициативата за сътрудничество на АСЕМ „Дунав-Меконг”.

Темата на диалога за устойчиво развитие ще бъде „Водната свързаност през третото десетилетие“, пише 24 часа.

Ще бъдат дискутирани най-значителни проблеми на съвремениня свят, като - триадата вода-енергия-храна и връзките й със „зеления” икономически растеж, със сигурността, с климатичните промени и качеството на живот. Специален панел ще се фокусира върху проблема за речните басейни като ресурсни зони с многофункционален потенциал. Фокус ще бъде поставен върху проектирането и изграждането на интермодален терминал в Русе.

Форумът ще бъде част от поредица международни събития, с които се отбелязва 20-годишнината от учредяването на форума през 1996 г. Тази година България се включва като водещ организатор чрез Министерство на външните работи и Министерството на околната среда и водите, поемайки щафетата от своите виетнамски партньори. Домакини са Русенският университет и Община Русе.

Университетът има 20-годишната академична традиция по Европеистика и обучава студенти по уникалната за България бакалавърска специалност на английски език „Европеистика и глобалистика”. Община Русе е сред най-разпознаваемите административни структури в Дунавския регион. От 20 до 22 октомври в конферентните зали на Канев център ще обменят идеи и практики над 150 участници от Европа и Азия.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари