Реджеп Ердоган: Алергичен съм към високите лихви!

0
Турският президент, заяви това придържайки се към позицията си за ниски лихвени проценти за стимулиране на растежа
Турският президент, заяви това придържайки се към позицията си за ниски лихвени проценти за стимулиране на растежа Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган в сряда заяви, че е "алергичен" към високите лихви - придържайки се към позицията си за ниски лихвени проценти за стимулиране на растежа.

"Аз съм алергичен към лихвите, високите лихви", каза Ердоган в обръщение в източния град Сивас.

През юли централната банка на страната направи по-голямо от очакваното понижение на основния си лихвен процент с 4,25%, като понижи едноседмичната репо ставка (репо сделките представлява покупка на ценна книга на клиента с уговорката за обратното ù изкупуване на падежа на репото по предварително определена ценпродажба) до от 24% до 19,75%.

Този ход дойде малко след като управителят на банката беше уволнен заради предполагаемите сблъсъци с Ердоган, който се противопоставя на високите лихви. Турският държавен глава изтъкваше високия темп на растеж в първите години управление на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Той твърди, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация.

Ердоган сигнализира, че в сряда лихвеният процент ще бъде понижен допълнително.

"В момента спадът на лихвата отново започна, инфлацията спадна. Политическата лихва ще спадне още повече".

Турският БВП нарасна с 1,2% през второто тримесечие - в сравнение с първото тримесечие, число, което е по-високо от очакваното, показаха данните на Турския статистически институт в понеделник.

Анализаторите обаче твърдят, че нараства рискът усилията за възстановяване да доведат до подновяване на икономическите дисбаланси. Ердоган обаче остана оптимист и заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху цел за "5-процентов растеж" през 2020 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари