Редица европейски държави облекчават още мерки, въведени заради коронавируса

1
​В сила обаче остават много от ограниченията
​В сила обаче остават много от ограниченията Видео: NOVA

Редица европейски държави преминават към нов етап в облекчаване на ограниченията, въведени заради коронавируса. Глътката въздух обаче е доста относителна, тъй като в сила остават много от строгите мерки. А в момент, в който потвърдените случаи на зараза по света достигнаха 4 милиона и 700 хиляди, а починалите - 315 хиляди, държавите и СЗО обсъждат как Организацията се е справила с пандемията.

Война на думи заради пандемията се разгоря на годишната асамблея на Световната здравна организация. Спорът беше около начина, по който СЗО е реагирала на ситуацията. „Начинът, по който се справим с това предизвикателство ще характеризира националните ни общества и нас, като международна общност”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел, предава NOVA.

В призива на Евросъюза за разследване на действията на СЗО и за издирване на животното-източник на коронавируса, не се споменава Китай, където бяха регистрирани първите случаи. „Китай действа открито, прозрачно и отговорно. Дали сме информация на СЗО и на държавите навреме. Предоставили сме генома на вируса възможно най-рано. Споделили сме опит за контрол и лечение. Направили сме всичко  по силите си да подкрепим и помогнем на държавите в нужда”, каза Си Дзинпин, президент на страната.

В същото време, една от най-тежко засегнатите страни - Италия от днес отвори ресторанти, барове, кафенетата, фризьорски салони и магазини, включително и моловете. Гражданите ще могат да се придвижват свободно в пределите на града и на областта си. „Изправени сме пред пресметнат риск. Трябва да призная много ясно, че кривата на епидемията може да тръгне нагоре. Нашите принципи и ценности остават същите: на първо място, опазването на живота и здравето на гражданите. Изправени сме пред този риск и трябва да го приемем, защото в противен случай никога няма да започнем отново”, обясни премиерът Джузепе Конте.

Границите на Италия за туристи от Европейския съюз ще бъдат отворени от 3 юни. От тогава ще бъде отменена и двуседмичната карантина за идващите от чужбина. Такава обаче остава в сила в Испания, но от днес и Мадрид облекчи мерките. Барове, кафенета и ресторанти ще могат да отворят терасите си за посетители.

Гърция също облекчи ограниченията, включително за археологическите обекти, парковете и спортните площадки. Отворени са търговските центрове и моловете. Очаква се от 25 май да отворят баровете и ресторантите, както и да се възстанови достъпът до островите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук