Развръзка по скандала с фиктивното лечение на деца в пловдивска болница

1
Здравната каса откри нарушения и измама
Здравната каса откри нарушения и измама Видео: bTV

Здравната каса откри нарушения и измама

Развръзка по скандала с фиктивните хоспитализации на деца в пловдивска болница. След жалбата на майка им Здравната каса откри нарушения и измама.

Преди месец ви разказахме историята на майка, която с изненада разбира, че за една година двете ѝ деца са лекувани в една и съща болница 12 пъти, без изобщо да са били болни.

Проверката на касата потвърждава, че заведението е получило пари за лечение, което не е извършило. Договорът по съответните клинични пътеки ще бъде прекратен, а болницата ще върне неправомерно взетите пари – около 16 000 лева, информира bTV.

Искането на медицинска бележка за училищна екскурзия в началото на лятото показва на Невена, че дъщеря ѝ в този момент е в болница „Централ онко хоспитал“ в Пловдив. Следва проверка на майката в електронните здравни досиета на двете ѝ деца и откритието, че за една година са лекувани 12 пъти от бронхопневмония и алергии в същото лечебно заведение.

По документи децата са прегледани в спешното отделение, след това приети за лечение. С личната карта на майката, без тя и децата да са били там.

Част от изследванията, докато уж децата са в болницата, са направени в медицински център, с който лечебното заведение има договор.

Медицинският център се намира на територията на болницата, буквално са врата до врата. Според търговския регистър центърът е сред собствениците на болницата.

В 10 от 12-те случая децата са насочени за прием и приети от началника на отделението по педиатрия д-р Александър Ангелов. Той отказа да разговаря с екипа на телевизията, а пред касата обяснява, че е лекувал децата много пъти.

За последните случаи, когато не са били настанени в болница, а съм ги лекувал в домашни условия, съм се съгласявал с исканията на майката единствено и само, за да бъде предоставено адекватно лечение на децата и да не получават усложнения, без да уведомя ръководството на болницата“, е заявил пред касата.

Не е идвал в моята къща нито веднъж да ги лекува, категорична е майката..

От ръководството на болницата отговориха, че фиктивното лечение е ставало без тяхно знание.

Невъзможно е при този обем на дейност на лечебното заведение, ръководството да проверява всеки ден броя на пациентите в болницата“, казват от лечебното заведение.

Виновните ще бъдат уволнени. Детското отделение е затворено. А за фиктивните изследвания е спорно дали и каква наказателна отговорност може да се понесе, коментират адвокати.

Наказателна отговорност би могла да се търси и за фалшифицирането на подписа на майката под информираното съгласие за лечение.

Майката съветва всички, които имат съмнения: „Да си търсят правата до край, защото ако всеки си мълчи никога нищо няма да се оправи“.

Проверка на здравното ни досие можем да направим през системата на касата, както и на Националната здравноинформационна система.

Още след първия репортаж на телевизията прокуратурата се самосезира. Засега отказва коментар, до приключване на производството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари